Teheran traži realističan odgovor od Washingtona
(Izvor: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Teheran traži realističan odgovor od Washingtona

Iranski ministar spoljnih poslova Hossein Amir-Abdollahijan zatražio je danas "realističan odgovor" od SAD na prijedloge Irana o indirektnim razgovorima u Beču pokrenutih s ciljem obnove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Teherana i svjetskih sila, javili su danas iranski mediji.

"Ministar Amir-Abdollahijan naglasio je potrebu za realističnim odgovorom SAD na konstruktivne prijedloge Irana o raznim pitanjima kako bi sporazum funkcionisao", navode mediji, koji nisu objavili detalje prijedloga.

Prema sporazumu sa svjetskim silama iz 2015. godine, Iran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program, a zauzvrat će biti ukinute zapadne sankcije.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump povukao je Ameriku iz sporazuma koji je ograničavao nuklearni program Irana u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija.

Jedna od glavnih pritužbi Trumpa bila je da sporazum nije pokrio raketni program Irana ili podršku Teherana oružanim grupama na Bliskom istoku koje Zapad smatra terorističkim.

Indirektni razgovori između Teherana i Washingtona obnovljeni su u Beču  4. avgusta susretom između glavnog iranskog pregovarača Ali Bagheri Kanija i koordinatora EU Enrique Morea.

federalna.ba/Srna

Iran SAD nuklearni sporazum