Teheran: SAD je usmeno pristao na dva iranska zahtjeva o nuklearnom sporazumu
(Izvor: Reuters)

Teheran: SAD je usmeno pristao na dva iranska zahtjeva o nuklearnom sporazumu

Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amirabdollahian saopštio je u ponedjeljak da je američka administracija usmeno pristala na dva iranska zahtjeva za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Moraju usvojiti realan pristup garancijama. Što se tiče druga dva preostala pitanja, oni su usmeno pokazali određenu relativnu fleksibilnost, ali to treba spomenuti u tekstu", rekao Amirabdollahian na konferenciji za novinare u iranskom glavnom gradu Teheranu.

Šef iranske diplomatije je rekao da će Teheran poslati svoj odgovor na nacrt teksta Evropske unije za spas nuklearnog sporazuma iz 2015. do ponedjeljka u ponoć.

"Rekli smo im da naše crvene linije treba poštovati. Pokazali smo dovoljno fleksibilnosti. Ne želimo da postignemo dogovor koji poslije 40 dana, dva ili tri mjeseca neće biti realizovan na terenu", dodao je Amirabdollahian.

Diplomatija EU-a je uložila značajne napore da vrati Iran i Sjedinjene Američke Države za pregovarački sto.

Iranski nuklearni sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Prema sporazumu, Teheran se obavezao da će ograničiti svoju nuklearnu aktivnost na civilne svrhe, a svjetske sile su se složile da će odustati od ekonomskih sankcija Iranu.

SAD, pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. godine i uveo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da se prestane pridržavati sporazum.

federalna.ba/AA

Iran SAD