Teheran na udaru cyber napada: Internet sistemi gradske uprave blokirani peti dan

Teheran na udaru cyber napada: Internet sistemi gradske uprave blokirani peti dan

Internet stranice i sistemi gradske uprave Teherana, glavnog grada Irana, danas bi trebale početi s radom nakon petodnevnog zastoja izazvanog cyber napadom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hakerska grupa, koja se predstavlja pod nazivom “Ustanak do svrgnuća“, izvela je 2. juna cyber napad i blokirala pristup internet stranici, internet servisima, uključujući i više od 5.000 nadzornih kamera i stanica za prodaju metro karata.

Predsjednik Gradskog vijeća Teherana Mehdi Camran je danas saopćio da se očekuje da svi blokirani sistemi nastave s normalnim funkcionisanjem.

“Hakiranje gradskih sistema i cyber napad izveli su Mossad, licemjeri i svi protivnici revolucije. Napadi na sisteme naše zemlje će se nastaviti. Moramo upozoriti sve vlasti da budu oprezne“, poručio je on.

Napad se dogodio uoči godišnjice smrti vođe iranske revolucije ajatolaha Homeinija, čime je prekinut pristup sigurnosnim kamerama, a poruke sa antivladinim sadržajem podijeljene su na monitorima gradskih službi, uporedo s porukama pohvale za Massouda i Maryam Rajavi, čelnika Narodne mudžahedinske organizacije (HMO), koja se smatra terorističkom organizacijom u Iranu.

federalna.ba/AA

 

Teheran Cyber napad
žrtve Teheran Iran poplave
0 31.07.2022 14:23
Teheran atomska bomba
0 17.07.2022 15:53
Suad Arnautović CIK BiH SIP BiH Cyber napad
0 27.05.2022 19:40