Tegeltija s izvršnim direktorima MMF i SB: Podrška vlastima u BiH u realizaciji strukturalnih reformi

Tegeltija s izvršnim direktorima MMF i SB: Podrška vlastima u BiH u realizaciji strukturalnih reformi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s izvršnim direktorima koji zastupaju Bosnu i Hercegovinu u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svjetskoj banci (SB) Polom Hilbersom i Koenom Davidseom.

Tokom sastanka je razgovarano o trenutnim i budućim aktivnostima ovih međunarodnih finansijskih organizacija u BiH, provođenju reformskih mjera u skladu sa ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti u BiH s ciljem osnaživanja privrednih aktivnosti te daljnjoj izgradnji infrastrukture i privlačenju investicija.

Zajednički je konstatovano da inflatorni pritisak i energetska kriza koji su zahvatili gotovo sve evropske zemlje, pa tako i BiH, zahtijevaju hitnu reakciju i efikasne politike, koje će biti podrška građanima u očuvanju dostignutog nivoa životnog standarda, te da su mjere koje su do sada provodile vlasti u BiH bile dobar odgovor na prvi talas krize.

Predsjedavajući Tegeltija zahvalio je izvršnim direktorima na podršci koju MMF i Svjetska banka pružaju Bosni i Hercegovini, a naročito za podršku u vrijeme pandemije virusa korona.

Izvršni direktori MMF-a Pol Hilbers i Svjetske banke Koen Davidse su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekata i politika koji su provođeni uz podršku MMF-a i Svjetske banke, najavljujući podršku vlastima u BiH u realizaciji potrebnih strukturalnih reformi  i u narednom periodu - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba/Fena

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija Međunarodni monetarni fond Svjetska banka
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 20.05.2024 15:59
VSTV BiH zakon Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 17.05.2024 12:54
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Vijeće ministara
0 13.05.2024 17:02
Nacrt budžeta budžet BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 10.05.2024 20:58
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Republika Hrvatska Evropski parlament
0 10.05.2024 17:09