videoprilog Sanele Sojtarić (Federacija danas)

Teatar Fedra

Amatersko pozorište u Bugojnu djeluje skoro šest decenija, a od devedesetih godina prošlog stoljeća zvanično nose ime Teatar Fedra. Iza njih je više od 60 premijernih izvedbi, a za svoju publiku tu su i u teškim vremenima. Radi se i online, ali i pripremaju novi projekti.

Više od dvije decenije, volonteri u tišini pozorišne sale, obučeni u neke druge ljude, snagom i voljom žive tuđe sudbine. Pozorište im dođe kao neki filter u ovom društvu i vremenu, a gluma izbor koji omogućava život izvan kolotečine u kojem svaki dan može biti drugačiji. Pokretač im je, kažu, ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti, razmjena iskustava, energije, ali i činjenica da im scena dopušta da budu ono što jesu, kažu Amel Ugarak, Suvad Velagić i Senada Milanović.

Sa Fedrom žive, rade, uče, ali i zajedno napreduju. I sve se kažu, mijenja - samo ljubav prema pozorištu ostaje ista. Nekada su, kažu, pravili naivne predstave, bez pozorišne kritike i sa nedovoljno iskustva, a danas su, tvrde, među boljim amaterskim pozorištima u našoj zemlji.

Iako je amaterska produkcija u našoj zemlji smanjena zbog situacije prouzrokovane pandemijom, Bugojanci ne odustaju. Tako su i pod posebnim uvjetima po 48. put organizirali festival amaterskih pozorišta. I to nije sve, u toku su pripreme i za prvu profesionalnu predstavu iz vlastite produkcije „Ne igraj na Engleze“.

federalna.ba

Teatar Fedra Bugojno
Lutkarsko bijenale Bugojansko lutkarsko bijenale Bugojno
0 12.09.2023 19:31
Bugojno Salih Đelilović penzioneri umirovljenici Marko Miličević
0 10.09.2023 22:14
Fedra festival Bugojno
0 14.07.2023 08:53
Bugojno teroristički napad Tarik Ljubuškić Edina Hindić Haris Čaušević
0 27.06.2023 18:18