videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Tanja Miličević-Oručević odabrala pet predstava za 22. festival bh. drame 'Zenica 2023'

Selektorica 22. festivala bosanskohercegovačke drame “Zenica 2023” Tanja Miletić-Oručević prezentirala je danas na pres-konferenciji u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica program ovogodišnje manifestacije, koja će biti održana od 23. do 29. maja 2023. godine. 

Prema odluci selektorice Miletić-Oručević, u ovogodišnju selekciju Festivala bosanskohercegovačke drame je uvršteno pet predstava i to: „Zbogom, Kalifornijo“ prema tekstu Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, predstava „Zid“ prema tekstu Ružice Aščić, u režiji Christiana Jalžečića i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, predstava „Kao i sve slobodne djevojke“ prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić i u produkciji Ateljea 212 iz Beograda, predstava „Gospođica“ prema tekstu Ive Andrića, u režiji Đurđe Tešić i u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i predstava „Djelidba“ po motivima komedije Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta i u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

-Za ovogodišnji Festival bh. drame pogledala sam prijavljenih devet predstava iz osam pozorišta - sedam iz BiH i jednog iz Srbije. Taj broj je veoma mali, s obzirom na činjenicu da su prethodnih godina selektori gledali po 20-ak i više predstava. U našim pozorištima produkcija je ukupno sve manja i rijetko se gdje može vidjeti po šest naslova u sezoni, a što je prije bilo dugogodišnja praksa - kazala je Miletić-Oručević.

Naglasila je da je razlog tome nedostatak sredstava za produkciju pozorišnih predstava.

-Budući da smatram da je ulazak mladih autorica i autora od vitalnog značaja za bh. dramu, odlučila sam ovoga puta to podvući sa dvije debitantske drame. Napomenula bih da misilim ukoliko se ovaj trend nastavi, a bojim se da imamo razloga da vjerujemo da se produkcija neće povećavati i razvijati, da će u narednim godinama sva pozorišta u zemlji imati ovu vrstu problema. Predlažem da se razmisli o tome da, eventualno, Festival može biti održavan bijenalno, a naročito s obzirom na činjenicu da postoji i Konkurs za novi dramski tekst, koji bi onda naizmjenično mogao biti kao dvogodišnja manifestacija - istakla je Miletić-Oručević.

To je, dodala je, samo tema za razmišljanje, jer je evidentno kako je produkcija u bh. pozorištima dramatično smanjena pa time i broj domaćih dramskih tekstova.

Što se tiče tematskog i idejnog kruga, podvukla je, “usudila bih se sa olakšanjem ustvrditi da je u bh. drami nakon tridesetak godina rat konačno završen, ili barem naziremo njegov kraj”.

-Normalna je to posljedica pojave dramskih pisaca koji su mladi i rat ne pripada njihovom neposrednom iskustvu, ali – možda još važnije – napuštanja u društvenom i umjetničkom životu opsesije ratnim događanjima, koja je trajala dugo u sasvim razumljivim okolnostima, ali koju jedno zdravo društvo, ili bar društvo na putu ozdravljenja, mora konačno pospremiti u historijski kontekst kome pripada - istakla je Miletić-Oručević.

Naše drame, kako je kazala, konačno počinju govoriti o životu ljudi danas te o njihovim aktualnim problemima. 

Direktor BNP-a Miroljub Mijatović najavio je kako će šesta predstava ovogodišnje smotre bh. drame, a koju će po svom izboru igrati ansambl zeničkog pozorišta, biti predstava “Sve to je iz kuće”, dramaturginje Emine Omerović.

-Nadamo se da će ove godine biti puno lakše i da će država imati puno više sluha za finansiranje kulturnih manifestacija, a samim tim i ovako značajnog Festivala bh. drame - kazao je Mijatović, koji je dodao da su proteklih šest mjeseci radili na organizaciji ovogodišnjeg festivala te nastojali osigurati finansijska sredstva za njegovu realizaciju.

federalna.ba/Fena

22. festival bh. drame Zenica 2023 Tanja Miličević-Oručević
Festival bh. drame Festival bosanskohercegovačke drame 22. festival bh. drame Zenica 2023 Zenica
0 23.05.2023 19:00
Što na podu spavaš Festival bh. drame Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 22. festival bh. drame Zenica 2023
0 22.05.2023 21:57