Talibanske vlasti obećale pojačati sigurnost u šiitskim džamijama u Afganistanu
(Izvor: EPA-EFE/STRINGER)

Talibanske vlasti obećale pojačati sigurnost u šiitskim džamijama u Afganistanu

Talibanske vlasti obećale su pojačati sigurnost u šiitskim džamijama nakon što je u drugom napadu Islamske države u sedmicu dana na vjernike, ubijeno više od 40 ljudi u afganistanskom gradu Kandaharu u petak.

Radikalna sunitska grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad na džamiju Fatima u Kandaharu tokom koga je grupa bombaša smoubica prokrčila sebi put u džamiju prije nego što se raznijela među vjernicima.

Zdravstveni zvaničnik izjavio je da je trenutni broj ubijenih 41, a da je ranjenih 70 i da bi brojke još mogle rasti.

- Neki od ranjenih su u kritičnom stanju i pokušavamo ih prebaciti u Kabul – kazao je.

Načelnik policije Kandahara izjavio je da će jedinice biti poslane da štite šiitske džamije koje su do sada čuvale snage lokalnih dobrovoljaca sa specijalnom dozvolom za nošenje oružja.

- Oni, nažalost, nisu mogli štititi ovu regiju i ubuduće ćemo slati stražare iz specijalnih sigurnosnih snaga za zaštitu džamija i medresa – navodi on u izjavi koju je na Twitteru postavio talibanski portparol.

Napad na džamiju Fatima, najveću šiitsku džamiju u Kandaharu, također poznatu kao džamija Imama Bargaha, uslijedio je sedmicu nakon sličnog napada na džamiju u sjevernom gradu Kunduzu, u kome je ubijeno skoro 80 ljudi, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Afganistan talibani
Afganistan sirotište djeca
0 04.12.2021 10:18
Afganistan dekret o ženama
0 03.12.2021 11:48
Tužilaštvo BiH Afganistan pritvor hapšenje
0 01.12.2021 10:06