Talibani zatvorili afganistansku radiostanicu koju vode žene jer je emitovala muziku
(Izvor: Ilustracija/AP)

Talibani zatvorili afganistansku radiostanicu koju vode žene jer je emitovala muziku

Radiostanica na sjeveroistoku Afganistana, u kojoj program uređuju žene, zatvorena je zbog puštanja muzike tokom svetog mjeseca ramazana, saopštio je danas zvaničnik talibana, ali ta stanica negira da je to radila.

Jedina radiostanica u Afganistanu koju uređuju žene, a radi deset godina, "Sadai Banovan" (Ženski glas), u mjestu Dariju ima osam zaposlenih, od kojih je šest žena.

Direktor za informisanje i kulturu u provinciji Badakšan saopštio je da je stanica nekoliko puta prekršila "zakone i propise Islamskog Emirata" emitujući muziku tokom ramazana i da je zbog toga zatvorena.

"Ako ova radiostanica prihvati politiku Islamskog Emirata Afganistan i garantuje da prestup više neće ponoviti, dozvolićemo joj da ponovo radi", navodi se u saopštenju.

Direktorica radiostanice Nađa Soroš negirala je da je bilo kršenja zakona i rekla da nije bilo potrebe za zatvaranjem već da je u pitanju namjera da prestane raditi.

Soroš je rekla da su ih talibani optužili da su emitovale muziku, ali "radio nije emitovao bilo kakvu vrstu muzike" tokom ramazana.

Ona je rekla da su u četvrtak predstavnici Ministarstva informisanja i kulture i Uprave za porok i vrlinu došli u prostorije radiostanice i zatvorili je.

U Afganistanu su mnogi novinari izgubili posao pošto su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine. Mediji su se ugasili zbog nedostatka novca ili jer je osoblje napustilo zemlju, kaže Asocijacija nezavisnih afganistanskih novinara.

federalna.ba/Beta-AP

Afganistan radio
Pakistan izlazna taksa Afganistan
0 22.11.2023 10:12
Afganistan Proizvodnja Uzgoj opijuma pala Amerikanci
0 07.11.2023 13:28
zemljotres potres Afganistan
0 15.10.2023 11:47
Afganistan potres zemljotres
0 15.10.2023 09:25