Talibani zabranili barberima skraćivanje i brijanje brade
(Izvor: Getty Images)

Talibani zabranili barberima skraćivanje i brijanje brade

Talibani su zabranili frizerima u afganistanskoj provinciji Helmand brijanje ili šišanje brade, rekavši da se time krši njihovo tumačenje islamskog zakona.

Svako ko prekrši pravilo bit će kažnjen, saopćila je talibanska vjerska policija.

Neki brijači u glavnom gradu Kabulu rekli su da su dobili slične naredbe.

Upute sugeriraju povratak strogim pravilima prošlog mandata grupe na vlasti, uprkos obećanjima o blažem obliku vladavine.

Od preuzimanja vlasti prošlog mjeseca, talibani su izvršili oštre kazne nad oponentima. U subotu su borci grupe ubili četiri navodna otmičara, a njihova su tijela obješena na ulicama provincije Herat.

U obavijesti objavljenoj na salonima u južnoj provinciji Helmand, talibanski su službenici upozorili da se frizeri moraju pridržavati šerijatskog zakona kada je u pitanju šišanje kose i brade.

"Niko se nema pravo žaliti", stoji u obavijesti u koju je BBC imao uvid.

"Borci stalno dolaze i naređuju nam da prestanemo sa brijanjem“, rekao je jedan barber u Kabulu. "Jedan od njih mi je rekao da mogu poslati prikrivene inspektore da nas uhvate."

Drugi frizer, koji vodi jedan od najvećih gradskih salona, rekao je da ga je nazvao neko ko tvrdi da je državni dužnosnik. Uputili su ga da "prestane slijediti američke stilove" i da nikome ne brije niti šiša bradu.

Tokom prvog talibanskog mandata na vlasti od 1996. do 2001., tvrdokorni islamisti zabranili su raskošne frizure i insistirali na tome da muškarci puštaju bradu.

No, od tada je brijanje postalo popularan i mnogi su afganistanski muškarci odlazili u salone radi modernih frizura.

No barberi, koji nisu imenovani radi zaštite svoje sigurnosti, kažu da im nova pravila otežavaju zaradu za život.

"Dugi niz godina moj salon bio je mjesto za brijanje mladih ljudi po njihovoj želji i trendi izgledu", rekao je jedan za BBC. "Nema smisla nastaviti ovaj posao."

"Modni saloni i brijači postaju zabranjeni poslovi", rekao je drugi. "Ovo je bio moj posao 15 godina i mislim da ne mogu nastaviti."

Drugi barber u gradu Herat na zapadu rekao je da je, iako nije dobio službenu naredbu, prestao nuditi podšišavanje brade.

"Kupci ne briju bradu (jer) ne žele biti meta talibanskih boraca na ulicama. Žele se uklopiti i izgledati poput njih."

Uprkos tome što je smanjio cijene šišanja, posao ide slabo. "Nikoga više nije briga za njihov stil ili modernu frizuru", rekao je.

federalna.ba/BBC

brijačnice Afganistan talibani Zabrana