Talibani u 'statusu odbrane' za vrijeme Bajrama

Talibani u 'statusu odbrane' za vrijeme Bajrama

Talibani su u srijedu rekli da će se tokom Kurban-bajrama boriti samo kako bi se odbranili.

Do početka Bajrama talibani su vodili masovne ofanzive diljem Afganistana, zauzimajući teritorije, granične prijelaze i okružujući gradove, dok je povlačenje stranih trupa gotovo završeno, izvještava AFP.

"Mogu potvrditi da smo u statusu odbrane tokom Bajrama", rekao je glasnogovornik talibana za AFP, ne navodeći detalje.

Kurban-bajram je jedan od najvećih praznika u muslimanskom kalendaru, a  u Afganistanu su proslave započele u ponedjeljak i trajat će do petka.

Za proteklih islamskih praznika, militanti su proglašavali pauzu u borbi s vladinim snagama, nudeći dajući kratki predah Afganistancima za porodične posjete.

Talibanski komentar dolazi dan nakon što je predsjednik Ashraf Ghani u govoru rekao da su talibani dokazali "da nemaju volje i namjere za mir", a u pregovorima dviju zaraćenih strana postignuto je malo.

Nekoliko minuta prije njegovog obraćanja, najmanje tri rakete pale su u blizinu predsjedničke palate u kojoj je Ghani  obavljao namaz na otvorenom s najvišim dužnosnicima kako bi obilježio početak Bajrama.

Za napad je odgovornost preuzela tzv.  Islamska država (IS).

Iako su ideološki različiti,  IS je u prošlosti optuživan da djeluje kao opunomoćenik talibana, posebno u napadima na civilne vladine radnike.

Više od desetak diplomatskih misija u Kabulu ove je sedmice zatražilo "hitan  prekide" trenutne ofanzive talibana, rekavši da je to u suprotnosti s tvrdnjama da žele osigurati politički dogovor za okončanje sukoba.

Ta je izjava uslijedila nakon još jednog kruga neuspješnih razgovora tokom vikenda u Dohi između dviju strana, za koje su se mnogi nadali da će pokrenut krhki  mirovni proces.

Tokom vikenda, talibanski vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada rekao je da "snažno favorizira" političko rješenje .

federalna.ba/Fena

Afganistan talibani