Talibani pozdravili obećanu međunarodnu pomoć
(Izvor: AFP)

Talibani pozdravili obećanu međunarodnu pomoć

Talibani su pozdravili danas pomoć od 1,2 milijarde dolara koju je međunarodna zajednica obećala za Afganistan i pozvali SAD da pokažu veću velikodušnost.

"Zahvaljujemo i pozdravljamo preuzete obaveze svijeta od oko milijardu dolara pomoći, pozivamo ih da nastave pružanje pomoći Afganistanu", rekao je Amir Kan Mutaki, vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova u novoj afganistanskoj vladi.

"Amerika je velika zemlja, oni treba da pokažu velikodušnost", dodao je on na konferenciji za novinare.

SAD su u okviru inicijative UN, u ponedjeljak, obećale oko 64 miliona dolara za humanitarne organizacije koje rade u Afganistanu. U poređenju sa tim Vašington je potrošio 2.000 milijardi dolara za 20 godina afganistanskog sukoba.

"Islamski emirat", kako talibani nazivaju Afganistan, "je pomogao SAD olakšavajući njihovu evakuaciju. Ali umjesto zahvalnosti oni govore o nametanju sankcija našem narodu", rekao je Amir Kan Mutaki.

To je bio osvrt na oko 123.000 evakuisanih osoba iz Afganistana krajem avgusta u velikom vazdužnom mostu.

Od dolaska talibana na vlast 15. avgusta Afganistan je djelimično u zastoju, posebno zbog prekida finansijskih tokova s inostranstvom koji daju život privredi pogođenoj poslije 40 godina rata.

UN su u ponedjeljak saopštile da su se zemlje donatori obavezale da će dati ukupno 1,2 milijardi dolara pomoći Afganistanu, ne precizirajući kolika suma će biti dodijeljena kao hitna pomoć.

"Islamski emirat će učiniti sve što može da tu pomoć proslijedi ljudima kojima je potreban na potpuno transparentan način", dodao je novi afganistanski šef diplomatije.

federalna.ba/Beta-AFP

talibani Afganistan
talibani govor Generalna skupština UN
0 22.09.2021 08:19
Afganistan djevojčice škole
0 21.09.2021 11:06
Afganistan porod
0 21.09.2021 10:46
heroin Afganistan Indija
0 21.09.2021 10:03