Talibani izvršili dvostruko javno pogubljenje na stadionu
(Izvor: Reuters)

Talibani izvršili dvostruko javno pogubljenje na stadionu

Talibani su danas izvršili javno pogubljenje nad dvojicom osuđenika na stadionu u jugoistočnom Afganistanu, a zvaničnici su rekli da su rođaci žrtava pogubili dvojicu muškaraca, ne precizirajući koju vrstu oružja su koristili.

Talibanski vrhovni sud je ranije donio presudu da su njih dvojica odgovorni zbog uboda nožem na smrt dvije žrtve u odvojenim napadima.

U saopštenju se također navodi da su tri niža suda u Afganistanu, kao i talibanski vrhovni vođa Hibatulah Akhunzada naložili da se izvrši smrtna kazna kao odmazda za njihove zločine.

Portparol Vrhovnog suda Abdul Rahim Rašid rekao je da su muškarci upucani s leđa sa osam metaka za jednog i sedam za drugog.

Današnje egzekucije su treća i četvrta izvršena javna smrtna kazna u Afganistanu od kada su talibani preuzeli vlast u toj zemlji 2021. godine, dok su se trupe SAD i NATO povlačile.

Ujedinjene nacije su ranije kritikovale praksu talibana da vrše javna pogubljenja, bičevanja i kamenovanja, a danas su UN saopštile da se one snažno protive upotrebi smrtne kazne rekavši da nije u skladu sa osnovnim pravom na život.

Njena misija u Afganistanu pozvala je talibanske vlasti da uspostave hitan moratorijum na smrtnu kaznu kao korak ka njenom ukidanju.

federalna.ba/Beta-AP

talibani smrtna kazna javno pogubljenje Afganistan
Afganistan kamenovanje žena
0 29.03.2024 08:41
Afganistan eksplozija poginuli
0 21.03.2024 09:59
Afganistan školska godina djevojčice Zabrana
0 20.03.2024 11:40