Talibani izveli prvo javno pogubljenje od povratka na vlast
(Izvor: Getty Images)

Talibani izveli prvo javno pogubljenje od povratka na vlast

Talibani su izveli ono što se smatra njihovim prvim javnim pogubljenjem od povratka skupine na vlast u Afganistanu prošle godine. Glasnogovornik talibana rekao je da je čovjek po imenu Tajmir ubijen na prepunom sportskom stadionu u jugozapadnoj pokrajini Farah nakon što je priznao ubistvo.

Deseci vođa skupine, uključujući većinu najviših ministara u njihovoj vladi, prisustvovali su vješanju. Ova vijest dolazi sedmicama nakon što je sucima naloženo da u potpunosti provode šerijatski zakon. Talibanski vrhovni vođa Haibatullah Akhundzada izdao je edikt prošlog mjeseca, naredivši sucima da izreknu kazne, uključujući javna pogubljenja, javne amputacije i kamenovanje. Međutim, talibani nisu službeno definirali tačne zločine i odgovarajuće kazne.

Militantna islamistička skupina obećala je nastaviti s blažom verzijom oštre vladavine koja je karakterizirala njihov prethodni boravak na vlasti od 1996. do 2001. godine.

Ali pogubljenje, za koje su talibani rekli da se dogodilo u srijedu, označava povratak ekstremističkom tumačenju šerijatskog zakona te skupine. Iako je skupina nedavno već izvela nekoliko javnih bičevanja - uključujući i ono od desetak ljudi pred prepunim nogometnim stadionom u pokrajini Logar prošlog mjeseca - to je prvi put da su talibani javno priznali izvršenje pogubljenja. Prema njihovom glasnogovorniku Zabihullahu Mujahidu, pogubljenju je prisustvovalo nekoliko sudaca Vrhovnog suda, vojnog osoblja i viših ministara - uključujući ministre pravosuđa, vanjskih i unutarnjih poslova.

Mohammad Khaled Hanafi, optužen za nametanje talibanskog strogog tumačenja islamskog zakona kao ministar za poroke i vrline, također je bio prisutan. Međutim, premijer Hasan Akhund nije prisustvovao, navodi se u saopćenju.

Prema talibanima, pogubljeni čovjek po imenu Tajmir, sin Ghulama Sarwara i stanovnik pokrajine Herat, prije otprilike pet godina izbo je čovjeka po imenu Mustafa. Kasnije su ga osudila tri talibanska suda, a kaznu mu je odobrio mula Akhundzada.

Prije ovrhe objavljena je javna obavijest kojom se reklamira događaj i "pozivaju se svi građani da se pridruže na sportskom igralištu". Majka ubijenog ispričala je za BBC da su je talibanske vođe molili da oprosti čovjeku, ali je ona insistirala na njegovom pogubljenju. “Talibani su mi došli i molili me da oprostim ovom nevjerniku”, rekla je. “Insistiraju da oprostim tom čovjeku za ime Boga, ali ja sam im rekla da taj čovjek mora biti pogubljen i da mora biti sahranjen isto kao što je učinio mom sinu. Ovo bi mogla biti lekcija drugim ljudima”, dodala je. "Ako ga ne pogubite, počinit će druge zločine u budućnosti."

Tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. talibani su osuđivani zbog redovnog izvršavanja kazni u javnosti, uključujući i pogubljenja na nacionalnom stadionu u Kabulu. Grupa je također obećala da neće ponoviti brutalnu represiju nad ženama; ali otkad su preuzeli vlast, ženske su slobode ozbiljno ograničene, a brojne su žene pretučene zbog traženja prava. Trenutačno nijedna država nije priznala njihovu novu vladu, a Svjetska banka uskratila je oko 600 miliona dolara, nakon što su talibani zabranili djevojčicama povratak u srednje škole. SAD je također zamrznuo milijarde dolara koje drži afganistanska središnja banka na računima širom svijeta.

federalna.ba/BBC

Afganistan pogubljenje