videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Dvanaestu godinu zaredom u Tuzli se organizira Festival sevdaha

Osim što je dio tradicije i poseban dar Bosanaca i Hercegovaca, sevdalinka je i lijek duše zbog čega se njenom čuvanju moramo posebno posvetiti. Kazali su to i organizatori Festivala "Sevdalinko, u srcu te nosim" koji se po dvanaesti put održava u Tuzli.

Festival je počeo takmičenjem harmonikaša pod nazivm "Sevdalinko harmonikom opjevana", a koji je samo jedna od aktivnosti na putu ka cilju organizatora – da sačuvaju sevdalinku u njenom izvornom obliku.

Jedan od koraka koji doprinose očuvanju je takmičenje harmonikaša u sklopu Festivala "Sevdalinko, u srcu te nosim". Svoja znanja će ove godine pokazati više od šezdeset učesnika, uglavnom mališana harmonikaša.

„To mi je jedan od najdražih instrumenata i stalno su mi roditelji govorili da je to jako lijep instrument koji će me učiniti sretnim“, kazao je takmičar Erman Ejubović.

A u sevdahu su i ljubav i sreća. Izazvati te emocije kod učesnika, ali i posjetilaca, bio je osnovni cilj organizatora. Povezati muzičke talente, razmijeniti iskustva, obučiti mlađe generacije i njegovati sevdalinku su prioriteti.

„Ova mladost koja je s nama ovdje je svojevrsni garant da će sevdalinka kao vrhunska umjetnička forma opstati i da će poslije nas na kvalitetnim temeljima koje su gradili naši muzički pioniri opstati i trajati i kvalitetno prezentirati ono što je muzičko blago ne samo Bosne i Hercegovine nego i regionalno blago“, istakao je član žirija Zlatan Muratović.

Značaj održavanja ovakvog festivala, a ujedno i takmičenja harmonikaša je nemjerljiv. Ovaj projekt je nastao iz ljubavi prema tradiciji i muzici i zbog toga će i opstati.

Kako navodi Dejan Milkunić, direktor Festivala i organizator takmičenja, značaj ovakvog događaja ogleda se u značaju za Bosnu i Hercegovinu u vidu očuvanja kulturnog identiteta, kulturne baštine, kulturno historijskog naslijeđa i sevdalinke.

U danima festivala će, osim takmičenja harmonikaša, biti održano i takmičenje autora i izvođača sevdalinke, ali i različita predavanja o ovoj temi. Na ovom bitnom kulturnom događaju, uz domaćine iz Bosne i Hercegovine, učestvovali su i takmičari iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Njemačke, Nizozemske, Austrije.

federalna.ba

Sevdalinko, u srcu te nosim sevdalinka Grad Tuzla
Jevreji Jevrejska općina Tuzla Grad Tuzla
0 27.01.2023 18:21
Miralem Mulać klizište klizišta Grad Tuzla
0 21.01.2023 22:11
Grad Tuzla UKC Tuzla simpozij Psihijatrija
0 27.10.2022 18:43
Artistička radna akcija međunarodna kolektivna izložba Grad Tuzla
0 04.10.2022 19:29
Trg slobode Grad Tuzla Srebrenica
0 20.09.2022 19:45