Tajvan pogodilo više od 70 naknadnih zemljotresa
(Izvor: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Tajvan pogodilo više od 70 naknadnih zemljotresa

Tajvan je pogodilo više od 70 naknadnih zemljotresa nakon snažnog zemljotresa jačine 6,8 stepeni po Richterovoj skali koji je registrovan u nedjelju, a meteorološka agencija upozorava da će ih biti još u narednim danima.

Najmanje jedna osoba je poginula, a 146 je povrijeđeno nakon zemljotresa koji je u nedjelju navečer pogodio jugoistočni okrug Taitung.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni registrovan je na relativno maloj dubini od sedam kilometara, a epicentar je bio u blizini grada Taitunga na jugoistočnoj obali, saopćile su tajvanske vlasti.

Oko 500 ljudi i dalje je zaglavljeno u planinskim područjima istočnog Tajvana zbog klizišta koja su blokirala puteve, objavio je "Taiwan News".

Dan ranije u subotu, zemljotres jačine 6,4 stepena Richterove skale pogodio je grad Guanshan.

U ponedjeljak ujutro, naknadni zemljotres jačine 5,9 stepeni Richterove skale pogodio je Tajvan, saopćio je Centralni meteorološki biro (CWB), pozivajući ljude na oprez.

Rečeno je da je epicentar zemljotresa bio u gradu Zhuoxi u Hualienu, na dubini od 13,4 kilometra.

U Hualienu su oštećeni putevi i saobraćajna infrastruktura, dok se srušio most preko rijeke Shiuguluan, a oštećen je i most Yuli.

CWB je saopćio da bi u naredna tri dana mogli doći do zemljotresa jačine od pet stepeni.

U međuvremenu, Kina je izrazila "veliku zabrinutost" zbog jakih zemljotresa koji su potresli ostrvsku državu od preko 24 miliona ljudi.

federalna.ba/AA

Tajvan zemljotres