Tajvan detektovao 41 kineski avion oko ostrva

Tajvan detektovao 41 kineski avion oko ostrva

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je u subotu otkrilo 41 kineski vojni avion oko ostrva u roku od 24 sata, dan nakon što je Peking rekao da bi se "tvrdi" zagovornici nezavisnosti Tajvana mogli suočiti sa smrtnom kaznom. Peking smatra Tajvan jednom od svojih provincija i tvrdi da se nikada neće odreći upotrebe sile kako bi ga stavio pod kontrolu Pekinga.

Ministarstvo odbrane navodi da je otkrilo 41 kineski vojni avion i sedam pomorskih brodova koji su kružili oko Tajvana tokom 24 sata.

- Srednju liniju Tajvanskog moreuza prešla su 32 aviona - navodi ministarstvo u saopćenju pozivajući se na liniju koja dijeli plovni put dug 180 kilometara koji razdvaja Tajvan od Kine. Ministarstvo je dodalo da je pratilo situaciju i reagovalo u skladu sa tim, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najnoviji upad uslijedio je nakon što je Kina u petak objavila pravosudne smjernice koje uključuju smrtnu kaznu za "posebno ozbiljne" slučajeve "tvrdih" pristalica nezavisnosti Tajvana, javili su državni mediji.

Tajvan je 25. maja otkrio 62 kineska vojna aviona oko ostrva u periodu od 24 sata, što je najveći broj u jednom danu ove godine, dok je Kina organizovala vojne vježbe nakon inauguracije nedavno izabranog tajvanskog predsjednika Lai Čing-tea, kojeg Peking smatra "opasnim separatistom".

federalna.ba/Fena

Tajvan Kina