Lendo za Rezime: SDP u SBK-u nema kapacitet

Gost današnjeg izdanja Rezimea bio je Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona.

"Vladu smo formirali u prošli ponedjeljak, potvrđena na skupštini. Dobili smo tri nova ministra. Vlada u SBK-u sastavljena je po Ustavu sastavljena je iz četiri inistra iz reda bošnjačkog naroda, četiri ministra iz reda hrvatskog naroda i jedan iz srpskog naroda – to je ustavna kategorija. Ovdje su vladu napravili dva politička subjekta koji su dobili dvotrećinsku podršku birača, i SDA i HDZ su ovdje tradicionalno formirali vladu dvotrećinskim glasovima i na Skupštini potvrdili. Zadržali smo cirka 60 posto starog sastava i tri ministarstva su nova", kazao je na početku razgovora.

O porukama opozicije da ovo neće biti Vlada SBK nego Vlada HDZ-a odgovara: "Tako govore oni koji su izgubili na ovim izborima. SDP je u ovom kantonu doživio pad izbornog rezultata, nema kapacitet, nije mogao ući, iako je SDA ponudila SDP-u zadnjih osam godina partnerstvo, SDP je to odbio – nemaju se šta ljutiti. SDA je dobila apsolutnu podršku glasača".

Naglašava da je za SDA bitno da imaju ministarstva koja, kako kaže, drže razvoj.

"Sva su ministarstva bitna, ali u ovom kantonu je jako bila bitna postratna obnova privrede, obnova svih resursa, poljoprivrede".

Istakao je da su usvojili budžet shodno realnim prihodima - on je cirka 305 miliona KM.

"Ovih dana radimo i prvi rebalans. Kao Vlada bili smo veoma oprezni prilikom planiranja i donošenja budžeta. U 2022. godini smo ostvarili suficit, on jeste proizvod i dijelom rasta indirektnih poreza zbog inflacije".

Ističe da je saradnja SDA i HDZ-a ovom kantonu donijela ekonomsku i političku stabilnost.

"Stvara se, korak po korak, dobro povjerenje, narod to prepoznaje. Mi smo stalno sa građanima u kontaktima i preko lokalne zajednice i preko Vlade Kantona i dobro slušamo šta našim građanima, narodima, treba. SDA nikada u ovom kantonu nije izgubila, takođe ni HDZ, bilo je trenutaka kada su bili slabiji rezultati. Ali, evo u zadnjih nekoliko ciklusa ti su rezultati sve bolji i bolji. Bitan nam je svaki investitor, svaki projekat", zaključio je.

federalna.ba

Tahir Lendo Rezime