SZO proglasio globalnu vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja

SZO proglasio globalnu vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ proglasila je danas epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Iz ove organizacije je saopšteno da majmunske boginje predstavljaju globalni hitan slučaj koji izaziva međunarodnu zabrinutost.

Proglašenje globalnog hitnog slučaja znači da epidemija majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju koja bi mogla da se proširi na dodatni broj država i da je potreban koordinisan globalni odgovor.

Prema podacima američkog Centara za kontrolu i prevenciju oboljenja, majmunskim boginjama zaraženo je više od 15.800 ljudi u 72 države.

Rast broja zaraženih majmunskim boginjama registrovan je od početka maja.

SZO je prethodno proglasila vanrednu situaciju zbog zdravstvene krize u slučaju pandemije kovid 19, usljed pojave ebole u zapadnoj Africi 204. godine, virusa "zika" u Južnoj Americi 2016. godine i usljed napora za iskorijenjivanje polio virusa.

Proglašenje vanredne situacije, uglavnom služi za potraživanje dodatnih globalnih resursa i skretanje pažnje na epidemiju.

Majmunske boginje su rijetko virusno oboljenje slično ovčijim boginjama. Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži.

federalna.ba/Srna

SZO WHO majmunske boginje