SZO optužio Izrael da ometa spasilačke misije u bolnici Nasser

SZO optužio Izrael da ometa spasilačke misije u bolnici Nasser

Svjetska zdravstvena organizacija optužuje Izrael da ometa medicinske spasilačke misije u bolnici Nasser, navodeći pri tom da je uništenje "neopisivo". Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je jutros opširno saopštenje na društvenim mrežama u kojem opisuje misiju premještanja pacijenata unutar Pojasa Gaze, te izvještava da je njeno osoblje svjedočilo da je "razaranje oko bolnice Nasser 'neopisivo'". Optužio je Izrael da ometa i odbija njihove pokušaje pružanja medicinskih usluga stanovništvu Gaze.

U saopćenju SZO kaže:

SZO je vodio dvije spasilačke misije za prebacivanje 32 kritična pacijenta, uključujući dvoje djece, iz medicinskog kompleksa Nasser u južnoj Gazi 18. i 19. februara.

Premještanje pacijenata je zatražilo bolničko osoblje nakon što je ustanova postala nefunkcionalna nakon vojnog napada 14. februara, te nakon jednosedmične opsade. Slabi i nepokretni pacijenti su prebačeni usred aktivnog sukoba u blizini konvoja pomoći.

Bolnica Nasser nema struje ni tekuću vodu, a medicinski otpad i smeće stvaraju plodno tlo za bolesti. Osoblje SZO je reklo da je razaranje oko bolnice 'neopisivo.' Područje je okruženo spaljenim i uništenim zgradama, teškim slojevima krhotina, bez dijela puta koje nije uništeno. Procjenjuje se da je u bolnici ostalo 130 bolesnih i povrijeđenih pacijenata i najmanje 15 doktora i medicinskih sestara. Prije misija, SZO je primila dva uzastopna odbijanja pristupa bolnici radi medicinske procjene, što je uzrokovalo kašnjenja u hitno potrebnom prebacivanju pacijenata. Navodno je najmanje pet pacijenata umrlo na Jedinici intenzivne njege prije nego što su bile moguće misije ili transferi.

Dalje se navodi da je zbog “neoprostivih uslova na putu” ekipa pokušala da dođe do kompleksa pješice. Nakon što su sa inžinjerom došli do medicinskog kompleksa Nasser rečeno je da im je bilo dozvoljeno samo da pregledaju generator, koji je prestao da radi nakon što je ostao bez goriva. Tokom obe misije, više osoblje SZO jasno se identifikovalo po ulasku u bolničke komplekse i zatražilo odobrenje za procjenu pacijenata i procjenu funkcionalnosti bolnice. Ovi zahtjevi su odbijeni.

O stanju bolnice SZO kaže: Veliko medicinsko skladište bolnice, zajedno sa zalihama koje su obezbijedili SZO i partneri, izgorjelo je, a skladište za svakodnevne medicinske potrepštine je djelimično oštećeno. Saopćenje završava riječima:

SZO ponavlja svoje pozive na zaštitu pacijenata, zdravstvenih radnika, zdravstvene infrastrukture i civila. Bolnice se ne smiju militarizirati, zloupotrebljavati ili napadati.

federalna.ba/The Guardian

SZO Nasser bolnica Gaza