SZO o konzumaciji alkohola i e-cigareta među adolescentima, situacija alarmantna
(Izvor: Ilustracija)

SZO o konzumaciji alkohola i e-cigareta među adolescentima, situacija alarmantna

Konzumacija alkohola i elektronskih cigareta među djecom od 11 do 15 godina je "alarmantna" i zahtijeva "hitnu" akciju nadležnih, ocijenio je u danas objavljenom izvještaju evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). "Rasprostranjena upotreba štetnih supstanci među djecom u mnogim zemljama u evropskom regionu i šire, predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje", upozorio je regionalni direktor SZO Hans Klugge.

On poziva na povećanje poreza, ograničavanje prodajnih mjesta i reklamiranja i zabranu aroma da bi se suprotstavili tom trendu. Nakon višegodišnjeg pada u upotrebi psihoaktivnih supstanci, "neki podaci sugerišu da je pandemija Covida-19 izazvala novi porast potrošnje", navodi se u izvještaju SZO.

Izvještaj objedinjuje podatke od 280.000 mladih ljudi u Evropi, centralnoj Aziji i Kanadi. Alkohol je i dalje supstanca koju najčešće konzumiraju adolescenti - 57 odsto 15-godišnjaka je popilo alkoholno piće bar jednom, a od njih deset, skoro četvoro je konzumiralo alkohol u posljednjih 30 dana.

SZO je zabrinuta zbog porasta konzumiranja elektronskih cigareta, posebno među adolescentima.

"Prelazak na e-cigarete kao popularni izbor u odnosu na konvencionalne cigarete zahtijeva ciljane intervencije", navodi se u izvještaju i skreće pažnja na "štetni plasman" tih proizvoda u video igricama, zabavnim programima i drugim sadržajima namijenjenim mladima preko multimedijalnih platformi.

federalna.ba/Beta

adolescenti alkohol e-cigarete