Svjetski dan učitelja obilježen u Mostaru
(Izvor: Fena/Mario Obrdalj)

Svjetski dan učitelja obilježen u Mostaru

U povodu Svjetskog dana učitelja, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNK u srijedu je u Mostaru upriličilo prigodnu svečanost za učitelje, nastavnike, profesore i ravnatelje te dodijelilo prigodne zahvalnice umirovljenom nastavnom osoblju. 

Program je svečano otvorio resorni ministar Rašid Hadžović, čestitavši tom prigodom svim nastavnicima njihov dan, Svjetski dan učitelja.

- Naši nastavnici su prvo ono što naša djeca vide poslije roditelja. Oni daju temelj našim životima i sve ono što se dalje bude događalo, praktički su ta sjećanja utkana u našu djecu i sve nas - kazao je ministar Hadžović.

Dodao je kako u posljednje vrijeme pokušavaju poboljšati uvijete rada svih nastavnika i djece kroz povećanje plaća, opremanje škola i slično.

Spomenuo je i održavanje velikog broja edukacija pa su tako jednom prilikom, kako kaže, imali rekordan broj od 563 educirana nastavnika u samo jednom programu.

- Pokušali smo da rad i znanje naših nastavnika dignemo na jednu višu razinu, a uveli smo i neke nove metode podučavanja i sve ono što priliči 21. stoljeću - pojasnio je ministar koji smatra da su pomaknuli granice u odnosu na ono što su zatekli.

U sklopu svečanosti dodijeljene su i Zahvalnice nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola koji su mirovinu stekli u razdoblju od 5. listopada prošle do 5. listopada ove godine.

- Danas slavimo nastavničko zvanje i danas će naši umirovljenici dobiti zahvalnice od Ministarstva kao jednu zahvalu za njihov angažman i trud koji su pokazali u prethodnom razdoblju – naglasio je Hadžović.

Umirovljeni učitelj Slavko Lauš kaže da je biti učitelj odgovoran i važan posao.

- Učitelj nije samo učitelj, učitelj je i mama, tata, prijatelj, odgajatelj, psiholog itd...- ustvrdio je Lauš, dodavši da u obrazovanje treba ulagati jer ako nema ulaganja u obrazovanje onda nema ni napretka u društvu.

Svjetski dan učitelja je proglasio UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Svjetski dan učitelja za cilj ima isticanje društvene vrijednosti i utjecaja rada prosvjetnih radnika na razvoj društva u cjelini, stoga se ovaj dan obilježava u više od 100 zemalja u svijetu.

federalna.ba/Fena

Svjetski dan učitelja Mostar
Mostar pčelarski sajam VI. Dani hercegovačkog meda
0 26.11.2022 12:30
'Bosno i Hercegovino, moja domovino' Dan državnosti BiH Mostar
0 24.11.2022 19:53
Mostar Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 23.11.2022 18:15
Milan Popović Mostar izložba
0 22.11.2022 21:33