Svjetski dan čišćenja 16.septembar- Sarajevo i Tuzla ujedinjeni u ekološkom čišćenju

U doba rastućih ekoloških izazova širom svijeta, Bosna i Hercegovina se pridružila globalnom pokretu za očuvanje okoline. Inicijativa “Let's Do It – Očistimo Zemlju za 1 Dan” predstavlja odgovor na ozbiljne probleme ilegalnih deponija otpada koji kontaminiraju našu prelijepu prirodu.

Ono što nas uči ovaj globalni pokret je da je moć običnih ljudi velika i da mogu učiniti nevjerovatne stvari udruženim snagama.

 

Cilj Svjetskog dana čišćenja nisu samo čistiji gradovi, parkovi, plaže i šume, nego i pomak ka boljem upravljanju otpadom i podizanje svijesti na lokalnom i globalnom nivou o problemu otpada i hitnosti njegovog rješavanja.

Ovaj pokret također nastoji i ujediniti aktiviste lidere svih država u zajedničkoj misiji da spremno djeluju u budućnosti kako bi pronašli održiva rješenja za zajedničku, čistiju budućnost.

 

Dvanaesta terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada održat će se u petak, 15. septembra 2023. godine, na području Grada Tuzla. Ova akcija simbolizira zajednički napor lokalne zajednice da se suprotstavi zagađenju i očuva prirodu za buduće generacije.

Svjetski dan čišćenja održat će se u Sarajevu, u subotu, 16. septembra 2023. godine. To je dan kada se građani Sarajeva pridružuju globalnom pokretu za čišćenje okoline i izražavaju svoju posvećenost očuvanju prirode.

 

Sa Adisom Poturkovićem iz  Let's Do It tima BiH razgovarala Alma Jusubašić

Otvoreni program