Svjetske zvijezde i državnici koncertom pozvali na više cjepiva za svijet

Svjetske zvijezde i državnici koncertom pozvali na više cjepiva za svijet

Prinčevi, državnici, vjerski poglavari, glazbenici i glumci na koncertu snimljenom u nedjelju u Los Angelesu zatražili su brže i rasprostranjenije cijepljenje protiv koronavirusa. 

„Vax Live: Koncert za ujedinjenje svijeta“, bit će prikazan na YouTubeu 8. svibnja, a snimljen je u nedjelju na kalifornijskom stadionu pred tisućama cijepljenih posjetitelja, prenosi agencija France Presse. 

Na njemu su prikazane videoporuke pape Franje, američkog predsjednika Joea Bidena, niza premijera, dok su na stadion fizički stigle holivudske zvijezde poput Bena Afflecka i Seana Penna. 

Na pozornici se pojavio britanski princ Harry koji je izrazio solidarnost „s milijunima obitelji diljem Indije koje se bore s teškim drugim valom“ koronavirusa. 

„Virus ne poštuje granice, a pristup cjepivu ne može biti određen zemljopisom“, dodao je Harry na svom prvom javnom nastupu otkako je prošle godine "razvlašten" iz kraljevske obitelji i sa svojom se preselio u Sjedinjene Države. 

Iza koncerta stoji međunarodna organizacija Global Citizen koja se bori protiv dezinformacija oko cijepljenja i poziva svjetske čelnike i korporacije da ga doniraju. 

Na nedavno dovršen stadion SoFi u Los Angelesu stigle su tisuće posjetitelja, većinom zdravstvenih radnika. Velik dio njih bio je odjeven u medicinsku odjeću. 

U snimljenoj poruci Biden je kazao kako „surađuje s čelnicima diljem svijeta kako bi se dijelilo više cjepiva i ubrzala njihova proizvodnja“.

Papa Franjo je pozvao da se „ne zaborave najranjiviji“. 

Videoporukama su se obratili i francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a inicijativu Global Citizen pozdravio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. 

Večer je vodila Selena Gomez, pozivajući na „doze i dolare“ za najsiromašnije svjetske države, dok Kalifornija i drugi dijelovi zapadnih država izlaze iz dugih općih karantena zahvaljujući masovnim kampanjama cijepljenja. 

Jennifer Lopez publici je pričala kako je zbog pandemije koronavirusa po prvi put u životu morala provesti Božić daleko od svoje majke. Potom je njena majka stigla na pozornicu i sudjelovala u zajedničkoj izvedbi pjesme „Sweet Caroline“. 

Foo Fightersima se tijekom izvedbe pjesme „Back in Black“ AC/DC-ja nenajavljeno pridružio pjevač te australske grupe Brian Johnson. 

Cijeli koncert i cjelovite poruke će se prikazati na YouTubeu i američkim televizijskim postajama ABC i CBS 9. svibnja u 1 ujutro po hrvatskom vremenu. Prenosit će ga i televizije u drugim dijelovima svijeta, poput brazilskog Globa, kolumbijskog Caracola i južnoafričkog SABC-a. 

federalna.ba/Hina

Vax Live koncert