Švicarci rekli 'da' jačanju Frontexa i takozvanom Netflix zakonu

Švicarci rekli 'da' jačanju Frontexa i takozvanom Netflix zakonu

Švicarci su podržali evropsku pograničnu agenciju Frontex i obavezali striming platforme da ulažu u švicarsku filmsku produkciju, sa 72, odnosno 58 posto glasova na danas održanim referendumima, pokazuju prve projekcije.

Prema institutu za ankete gfs.bern, 59 posto glasača takođe je prihvatilo prijedlog da se pređe na model o pretpostavljenoj spremnosti za davanje organa u odnosu na sadašnju potrebu uz izričito prethodno odobrenje davaoca ili porodice.

Konačni rezultati referenduma će biti poznati krajem dana.

Novi zakon o filmskoj industriji nazvan Netflix zakon, obavezuje striming platforme da investiraju četiri posto od svog obrta realizovanog u Švicarskoj u nacionalnu filmsku produkciju, učestvovanjem u produkciji, ili plaćanjem poreza za podršku filmu.

Striming platforme takođe treba da imaju 30 posto evropskog sadržaja, kao što je već na snazi u Evropskoj uniji.

Prema prvim projekcijama, Švicarci su odobrili i učešće svoje zemlje u jačanju sporne agencije Frontex. Da su glasači rekli 'ne' to bi dalje oslabilo veze između Švajcarske i EU, koje su nategnute od kada je Bern odlučio u maju 2022. da prekine višegodišnje pregovore o okvirnom sporazumu sa evropskim blokom.

Predviđena reforma Frontexa obuhvata formiranje stalnog evropskog korpusa od 10.000 graničara do 2027. Agencija sada ima nešto više od 1.500 agenata iz raznih zemalja i redovno se optužuje za praksu ilegalnog vraćanja migranata, dok je njen šef, Francuz, podnio ostavku krajem aprila poslije istrage Evropske kancelarije za borbu protiv prevare.

Predviđeno je da Švicarska obezbijedi više osoblja, oko 40 mjesta maksimalno u odnosu na aktuelnih šest i da poveća godišnji doprinos na 61 milion švicarskih franaka u odnosu na 24 miliona 2021.

federalna.ba/Beta

Švicarska Švajcarska referendum Frontex Netflix