Švedska zatvorila istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2
(Izvor: AP/Arhiva)

Švedska zatvorila istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2

Švedski zvaničnici rekli su u srijedu da zatvaraju svoju istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru, koji su izgrađeni za transport ruskog prirodnog gasa u Njemačku.

Švedska je navela kako nema nadležnost da provodi istragu o eksplozijama na Sjevernom toku 1 i 2, koje su se dogodile 2022.

U septembru 2022. godine je zabilježeno nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Sjeverni tok.

Potom su započete istrage u Švedskoj, Njemačkoj i Danskoj. Njemačka i danska istraga o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 će se nastaviti uprkos odustajanju Šveđana.

Nizom eksplozija na dva gasovoda Sjeverni tok došlo je do curenja za šta je optužena Rusija. Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, optužilo Zapad i okrivilo osoblje britanske mornarice za dizanje gasovoda u zrak.

U novembru 2022. potvrđena je sumnja da je u pitanju sabotaža nakon što su pronađeni ostaci eksploziva.

Gasovode Sjeverni tok izgradila je ruska državna gasna kompanija Gazprom za transport prirodnog gasa iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more.

federalna.ba/AA

Švedska Sjeverni tok istraga