Švedska za predstojeću zimu pomaže sa šest milijardi kruna ugrožena domaćinstva
(Izvor: Pixabay)

Švedska za predstojeću zimu pomaže sa šest milijardi kruna ugrožena domaćinstva

Švedska je objavila u srijedu da je doznačila oko šest milijardi kruna (661 miliona dolara) za privremenu shemu pomoći najugroženijim domaćinstvima širom te skandinavske zemlje kako bi im pomogla u suočavanju s visokim računima za potrošnju energije tokom predstojeće zime.

Domaćinstva koja troše više od 2.000 kilovat sati mjesečno mogu dobiti odštetu od oko 2.000 kruna (220 dolara) mjesečno tokom tromjesečnog perioda od decembra do februara. Oko 1,8 milion domaćinstava pogođeno je visokim računima, saopćila je vlada.

- To je izuzetna mjera u izuzetnoj situaciji, neobično je objavljivati podršku dok cijene fluktuiraju na tržištu -izjavio je ministar finansija Mikkel Damberg.

Očekuje se da švedska jednopartijska manjinska socijaldemokratska vlada dobije većinsku podršku svom planu u 349-članom Riksdagu (parlamentu).

Vlasnici kuća u Švedskoj već su počeli usvajati strategije smanjenja potrošnje energije – slabijim grijanjem, zatvaranjem soba, korištenjem alternativnih izvora topline poput grijanja na drva i nošenja debelih zimskih čarapa, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Švedska