Švedska povećava vojnu spremnost zbog povećane ruske aktivnosti u Baltiku

Švedska povećava vojnu spremnost zbog povećane ruske aktivnosti u Baltiku

Švedske oružane snage saopštile su danas da jačaju vojnu pripravnost zemlje pošto je uočena povećana ruska aktivnost u Baltičkom moru "sa elementima koji odstupaju od normalne slike".

General-pukovnik i rukovodilac operacija u oružanim snagama Švedske Lejf Mihael Klason rekao je da to ne mora da znači povećanu prijetnju, ali da se država prilagođava situaciji.

Švedska koja nije članica NATO, između ostalog je prijavila izvestan broj desantnih brodova ruske sjeverne mornarice koji su uplovili u Baltičko more.

General Klason je rekao da će neke mjere koje preduzimaju oružane snage biti vidljive, dok druge neće. Djelovaće se u vazduhu, na moru, ispod površine i na zemlji na različite načine i na različitim geografskim lokacijama, dodao je.

General-major Lena Hallin, šef švedske vojne obaveštajne agencije MUST rekla je ranije ove nedjelje da je situacija daleko od normalne za Švedsku bezbjednost.

"Već neko vrijeme razvoj situacije se kreće u pravcu ozbiljne bezbjednosne krize u Evropi, a posljednjih mjeseci se to ubrzalo. Iluzija je da će tenzije u Evropi biti privremene", rekla je Halin.

federalna.ba/Beta

Švedska vojska Baltičko more