Švedska izručuje jednu osobu Turskoj nakon sporazuma s NATO-om

Švedska izručuje jednu osobu Turskoj nakon sporazuma s NATO-om

Švedska vlada odlučila je Turskoj izručiti jednu osobu traženu zbog prevare, saopćeno je u četvrtak, što je prvi slučaj otkako je Turska tražila izručenje određenog broja ljudi u zamjenu za dopuštenje Stockholmu da formalno podnese zahtjev za članstvo u NATO-u.

NATO saveznik Turska povukla je veto na kandidaturu Finske i Švedske da se pridruže zapadnom savezu u junu nakon višesedmičnih napetih pregovora u kojima je Ankara optužila dvije nordijske zemlje da pružaju utočište osobama za koje Turska kaže da su militanti zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK), javlja Reuters.

Kao dio dogovora, Turska je predala popis osoba koje želi da ih Švedska izruči, ali je od tada izrazila nezadovoljstvo jer Švedska do sada nije izručila nijednu osobu zvanično.

Muškarac, u svojim 30-ima, koji će biti izručen bio bi prvi poznati slučaj izručenja Turskoj otkako je dogovor sklopljen.

- Ovo je normalna rutinska aktivnost. Osoba o kojoj je riječ je turski državljanin i osuđena je za kaznena djela prevare u Turskoj 2013. i 2016. - rekao je ministar pravosuđa Morgan Johansson za Reuters u tekstualnoj poruci.

Rekao je da je Vrhovni sud kao i obično ispitao sve i zaključio da nema prepreka za izručenje.

Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa odbio je reći da li je čovjek na popisu osoba za koje je Turska zahtijevala izručenje niti je davao dodatne komentare o tome.

federalna.ba/Fena

Švedska Turska