Svečanom akademijom Biblioteka „Behram-beg“ obilježava 30 godina rada
(Izvor: Agencija MINA)

Svečanom akademijom Biblioteka „Behram-beg“ obilježava 30 godina rada

Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli, koja je namijenjena obrazovanju, informisanju i zadovoljavanju kulturnih i naučnih potreba građana iz oblasti islamistike, kulturne tradicije građana Bosne i Hercegovine i ostalih naučnih disciplina“, 30. godišnjicu rada obilježit će svečanom akademijom, koja će biti održana 5. decembra u Kongresnoj dvorani Hotela Mellain, s početkom u 14. 30 sati.

Osnivanje Biblioteke rezultat je dugogodišnje želje grupe entuzijasta iz Tuzle da se od fonda knjiga i arhivske građe, koji je naslijeđen od Behram-begove medrese i drugih islamskih institucija koje su ranije postojale u Tuzli, formira biblioteka.

„Znatan broj takvih sadržaja pripadao je i određenom broju tuzlanskih alima. Prvobitno je bilo zamišljeno da to bude islamska biblioteka. Inicijativa je sprovedena u djelo 3. juna 1993. godine kada je Biblioteka 'Behram-beg' počela s radom u sklopu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Nakon izvjesnog vremena, Biblioteka je postala samostalna institucija, a od 2005. godine prelazi u novu zgradu gdje i sada djeluje, na adresi Solni trg, br. 6“, izjavio je za Agenciju MINA direktor Biblioteke Admir Muratović.

Biblioteka je naziv dobila po Behram-begu, jednom od dva najveća vakifa u Tuzli, a ime ovog vakifa nosi i tuzlanska medresa (Behram-begova medresa) i Šarena (Atik ili Behram-begova) džamija.

„Od 2009. godine Biblioteka ima dva osnivača: Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Skupština Tuzlanskog kantona. Tada je potpisan Ugovor o suosnivačkim pravima i obavezama nad Bibliotekom 'Behram-beg' po kojem oba (su)osnivača participiraju u pravima i obavezama nad ovom ustanovom kulture. Biblioteka djeluje na području muftiluka tuzlanskog“, objasnio je Muratović.

Ono što Specijalnu biblioteka „Behram-beg“ čini posebnom u odnosu na ostale biblioteke u Tuzli jeste veliki broj knjiga na orijentalnim jezicima: osmanskom, turskom, arapskom i perzijskom. Među njima su i brojni rukopisi.

„Kao što stoji i u njenom nazivu, Biblioteka je specijalnog karaktera, zbog svoje, prije svega, Orijentalne zbirke, i kao takva koristi posebnim kategorijama korisnika; onima koji znaju iščitavati i koristiti se takvom literaturom, doprinoseći time razvoju Islamske zajednice i društva u kojem žive, općenito. S druge strane, Biblioteka je i javnog karaktera; apsolutno je otvorena za građanstvo koje je može koristiti u punom kapacitetu u okviru definisanih uslova i pravila“, naveo je Muratović.

Pored esencijalnih bibliotečkih djelatnosti, Biblioteka redovno organizira različite programe kulturno-edukativnog karaktera.

federalna.ba/Agencija MINA

30 godina Biblioteke "Behram-beg"