Svečano predstavljen Viteški ljetopis

Svečano predstavljen Viteški ljetopis

U kongresnoj dvorani hotela Central u Vitezu u utorak je promoviran Viteški ljetopis, vrijedno povijesno štivo koje na dvije stotine stranica dokumentira 2021. godinu na prostoru općine Vitez te donosi izbor najvažnijih zbivanja koja su obilježila jednu povijesnu epohu u Vitezu.

Promociji ljetopisa nazočili su brojni uglednici iz javnoga života, predstavnici vjerskih, državnih, kulturnih, sportskih te gospodarskih struktura javnoga života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, priopćili su u srijedu organizatori.

Ističu kako su među nazočnima bili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, predsjednik Udruge poslodavaca Republike Hrvatske dr. Damir Zorić, član Uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Drago Pranješ, novoizabrani gvardijan samostana sv. Franje u Gučoj Gori fra Davor Petrović, dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović, gospodarski tajnik Matice hrvatske Ivica Nuić, te izaslanik hrvatskog veleposlanika u BiH konzul Stipan Medo.

Na početku promocije Vatroslav Matić je recitacijom "Meni je ovdje dobro" otvorio ovu svečanost tijekom koje je o ranijim ljetopisima, ali i ovom novom izdanju govorio doajen domaćeg novinarstva i izdavaštva Zvonimir Čilić.

- Vitez može biti ponosan na ovu skupinu mladih ljudi koji znaju koji je njihov identitet, a istovremeno poštuju i cijene druge. Jako sam ponosan da su upravo oni nastavili s tradicijom izdavanja knjige u formi ljetopisa u Vitezu te im čestitam i želim svu sreću - kazao je Čilić.

O Viteškom ljetopisu više je govorio glavni urednik Jakov Križanović, koji je posebno istaknuo ulogu suradnika Nikole Šarića, Stjepana Alilovića, Marine Alilović, Martine Lauš, Nataše Križanović i Željka Kocaja prilikom pripreme ovoga ljetopisa.

- Zapisati povijest, jedno vrijeme učiniti vječnim za buduće generacije ključni je motiv izdavanja Viteškog ljetopisa u formi proširenog godišnjaka u kojemu smo se potrudili obuhvatiti ključna zbivanja koja su obilježila 2021. godinu na dinamičnom prostoru općine Vitez – naglasio je Križanović.

Dodao je kako su ljetopis radili kontinuirano, više od 16 mjeseci.

- Pisali smo ga i događaje bilježili vjerodostojno, braneći istinu, realnost, bez opterećenja bilo koje vrste jer što se dogodilo i zapisano je, ne popravlja se, niti oduzima, niti dodaje – podvukao je glavni urednik uz zahvalu Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH koji je sufinancirao izdavanje ljetopisa.

Tijekom promocije prikazan je i film "Putovanje kroz ljetopis" kao podsjetnik na ono što je obilježilo jednu godinu u Vitezu.

Večer su glazbenim točkama dodatno uljepšali Ivo Jandrić, Matea Popović i Anita Laštro, stoji u priopćenju.

federalna.ba/Fena

Vitez Viteški ljetopis