Svečanim koncertom ‘Neka cijeli ovaj svijet… Naših 25’ počelo 25. Mostarsko proljeće
(Izvor: Fena/Monika Ćubela Savić)

Svečanim koncertom ‘Neka cijeli ovaj svijet… Naših 25’ počelo 25. Mostarsko proljeće

Koncertom "Neka cijeli ovaj svijet… Naših 25" u četvrtak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače započelo je jubilarno 25. Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić kazala je novinarima uoči manifestacije kako su i ove godine, kao i svake do sada, pripremili raznovrsnu ponudu za sve sugrađane, goste i prijatelje.

- Počinjemo s Dječjim danom što nas posebno veseli. Imamo pet izložaba od naših akademskih umjetnika s Akademije na Širokom Brijegu. To su njihove prve izložbe, a one se pamte. Tu su i kazališne predstave, gostuje nam teatar Gavran, pozorište iz Banja Luke, Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara i Narodno pozorište Mostar. Pripremili smo i cjelovečernji program ansambla Lado, književne večeri itd. Mislim da će za svakoga biti po nešto – istaknula je ona.

Ostojić je napomenula kako je glavna zadaća Matice hrvatske očuvanje kulturnog identiteta i hrvatskog jezika.

- Naš časopis "Smotrišta" ima dugu tradiciju, kao i dječji časopis "Cvitak" te časopis "Suvremena pitanja" jer to ostaje zabilježeno i zapisano. Sva polja pokrivamo i sve novosti su tu u matičinom okrilju. Mi se sada svodimo na ono što Matica jest, očuvanje kulturnog identiteta Hrvata na ovim prostorima – podvukla je ona.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran kazao je kako se ogranak u Mostaru pokazao i dokazao kao iznimno uspješnim i vještim u organiziranju ove značajne, a možda, kako je naglasio, i najznačajnije kulturne manifestacije u Bosni i Hercegovini.

- Drago mi je što se vidi kvaliteta, ali i gostoljubivost. Vidi se da se to ne radi samo radi umjetničkih, znanstvenih i kulturnih sadržaja, nego da se ljudi okupe, da razmijene svoja promišljanja o životu, da se dodirne nešto lijepo, koncert, predstava, izložba. Na ove dane Mostar na neki način postaje središte svijeta – smatra predsjednik Matice hrvatske.

Spomenuo je inicijativu Matice hrvatske o donošenju Zakona o hrvatskom jeziku koji će štititi u prvom redu običnoga hrvatskoga građanina i propisati da taj građanin ne smije biti kažnjen ako zna samo hrvatski, nego mu to mora biti dostatno za normalno funkcioniranje u hrvatskom društvu.

- Vjerujemo da ćemo u listopadu dobiti taj zakon koji će olakšati, ne samo ljudima u Hrvatskoj koji se bave jezikom u znanosti i nastavi, nego i pravnicima kod sklapanja međunarodnih ugovora i slično. Nadam se da polako dolazimo do cilja. Skrb o našem jeziku, književnosti i identitetu bila je prva zadaća i misija Matice hrvatske – zaključio je Gavran.

Na večerašnjem koncertu za jubilarni rođendan Proljeća sudjelovali su Zbor Belcanto i Zbor Benedikt, solisti Sanja Boban, Monija Jarak Mikulić, Danijel Perić, Tomislav Perić i Stefan Ajvaz te orkestar pod ravnanjem maestra Filipa Miloševića.

Kao uvertira u svečani koncert na Trgu hrvatskih velikana nastupila je Hrvatska glazba Mostar i Mostarske mažoretkinje.

Ovogodišnje Mostarsko proljeće trajat će do sredine lipnja, a obuhvatit će dvadesetak programa, nekoliko kazališnih predstava, zanimljivih likovnih izložbi, koncerata, književnih susreta i tradicionalni Dječji dan.

federalna.ba/Fena

Matica hrvatska Mostarsko proljeće Mostar