Svečanim dočekom počela zvanična posjeta crnogorskog premijera Abazovića Srbiji
(Izvor: AA)

Svečanim dočekom počela zvanična posjeta crnogorskog premijera Abazovića Srbiji

Premijer Crne Gore Dritan Abazović doputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i premijerkom Anom Brnabić koja mu je priredila svečani doček ispred Palate Srbija u Beogradu.

Nakon svečanog dočeka uslijedio je sastanak Abazovića i Brnabić, susret sa Vučićem planiran je za 12.30 sati, a Dačić će dočekati crnogorskog premijera u Skupštini Srbije u 14.45.

Abazović je ranije izjavio da od posjete Beogradu, prve u regionu od kako je postao premijer, očekuje da se "resetuju" odnosi dvije zemlje.

Za posjetu Srbiji Abazović je rekao da ide u zemlju "koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu".

Vlada u Podgorici je saopštila da zvanična posjeta Abazovića Beogradu ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose.

Odnose Podgorice i Beograda opterećuju otvorena pitanja kao što su priključivanje Crne Gore inicijativi "Otvoreni Balkan" i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), što su tačke sporenja i unutar same crnogorske Vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Abazovićev kabinet je u ponedjeljak saopštio da su radne grupe Vlade Crne Gore i SPC-a uskladile nacrt Temeljnog ugovora kojim se predviđa da Vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa Svetim arhijerejskim sinоdom SPC-a.

U nacrtu se navodi da država Crna Gora priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i da garantuje nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države, a ostavljena je i mogućnost uvođenja vjeronauke u školama.

federalna.ba/AA
Dritan Abazović posjet Srbija
Dritan Abazović glasanje o povjerenju
0 18.08.2022 19:58
Josep Borrell Aleksandar Vučić Albin Kurti Srbija Kosovo
0 18.08.2022 17:50
Brisel sastanak Josep Borell Kosovo Srbija
0 18.08.2022 11:50
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Srbija
0 13.08.2022 17:24
Aleksandar Vulin Srbija Crna Gora
0 13.08.2022 08:59