Svečani defile na ulicama Konjica

Svečani defile na ulicama Konjica

Svečanim defileom ulicama grada i programom „Pozdrav zastavi naše domovine“ u kojem su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola, u Konjicu je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma.

O domovini i patriotizmu okupljenim mladima i građanima Konjica govorili su Konjičanin Kenan Šljivo, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

- Prije 32 godine jedna generacija je preuzela odgovornost i krenula putem slobode i nezavisnosti Bosne i Hercegovine i sve što je nakon toga uslijedilo su teške godine borbe za nezavisnost, za slobodu naše domovine. Patriotizam je civilizacijska samosvijest i najveći izraz patriotizma je biti spreman ući u društvo zasnovano na znanju, zato vas pozivam da se posvetite obrazovanju i borite se za svoju budućnost i budućnost ove zemlje svojim znanjem - poručio je Šljivo u svom obraćanju.

- Bez domovine nema ni nas, ni našeg identiteta. Bez poštovanja koje bi trebalo da svakodnevno iskazujemo prema domovini i isticanja njenih obilježja, nema ni patriotizma, kojim bi svi trebali da se dičimo. Bez zastave, grba, himne i jezika nema onog što nazivamo svojom zemljom, svojom djedovinom, svojom domovinom. Zato glasno i jasno u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma s ponosom kažemo da živimo upravo ovdje gdje su živjeli, radili i borili se, za svaki pedalj ove zemlje naši preci i gdje će živjeti i naši potomci – dodao je gradonačelnik Ćatić.

Svečanost je nastavljena u Sportskoj dvorani Konjic gdje su učenici osnovnih i Srednje škole Konjic, pokazali pjesmom, plesom i literarnim radovima, za koje su nagrađeni, koliko vole domovinu Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Grada Konjica.

federalna.ba/Fena

Konjic Dan nezavisnosti BiH Dan oslobođenja Konjica
Konjic MS Community BiH
0 19.04.2024 17:53
zapošljavanje Put ka EU Konjic Jablanica
0 30.03.2024 17:53
Konjic Jablanica pucnjava
0 15.03.2024 10:20
Ramo Isak Dan nezavisnosti BiH
0 03.03.2024 14:15
Dan nulte diskriminacije Sarajevo Dan nezavisnosti BiH
0 02.03.2024 19:44