Svečana akademija u Livnu povodom Dana državnosti BiH

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Livno sinoć je u svojim prostorijama u Gornjem Gradu upriličila Svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH. To je ujedno i jedino obilježavanje Dana državnosti u Kantonu 10, a o značaju 25. studenog 1943. godine govorio je Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici.

Unatoč činjenici da se Dan državnosti Bosne i Hercegovine ne slavi u svim njezinim dijelovima, iz Livna je poslana jasna poruka o značaju 25. studenog, ali svih ostalih povijesnih događaja koji su obilježili njezinu državnost, pa i Daytonskog sporazuma.

„Kao i što ZAVNOBiH nije dan rođenja BiH nego još samo jedna obnova hiljadugodišnje državnosti BiH nakon Povelje Kulina bana, krunidbe Tvrtka... To je jedno bogatstvo naše države, da imamo mnoštvo potvrda i obnove državnosti BiH koje predstavlja njen kontinuitet i u tom smislu jedna važna činjenica za sve građane BiH“, istakao je profesor Dedić.

O Danu državnosti BiH govorila nam je Livanjka Antonija Bilić: „Znači mi puno. Ja sam rođena Livanjka, Livno je u BiH, uvijek bilo i nadam se da će i ostati, s obzirom na okolnosti u kojima živimo. A ja kažem - sve moje je u Livnu, kao što je Ivo Andrić rekao - sve moje je u Bosni“.

Uz sekcije livanjskog Preporoda i Medžlisa IZ, svečanost su, kao i svih dosadašnjih godina, uveličali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Dinara“ i polaznici Osnovne glazbene škole „Franjo Vilhar“. 

federalna.ba

Dan državnosti BiH Livno Dan državnosti Bosne i Hercegovine