Prilog Irene Antić

Svečana akademija Kruga 99 povodom Dana nezavisnosti BiH

U Sarajevu je održana svečana akademija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi Bosna je bosanska, povodom Dana nezavisnosti BiH, koji se obilježava 1. marta. Uvodničar je bio potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

„Državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, koji traje duže od hiljadu godina i čija je temeljna politička ideja građanske države revitalizirana obnovom državnosti, nije onemogućavao da etničke zajednice žive u miru sa svojim kulturama i običajima i iskazuju svoju političku volju“, kazao je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. Naglasio je da su uvjeti, koji su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, isti kao uvjeti na koje su građani BiH, koji su glasali za njenu nezavisnost 1992. godine, pristali, podržavši referendumsko pitanje.

„Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata kao država svih njenih građana i naroda. Subjekt međunarodnog prava je država u kojoj svi narodi čine jedan politički subjekt u očima svijeta i međunarodnog prava“, kazao je potpredsjednik Federacije Refik Lendo, govoreći kao uvodničar na svečanoj akademiji Kruga 99, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

„Referendumsko pitanje, o kojem su se građani BiH izjašnjavali 29. februara i 1. marta 1992. godine, temelj je politike evropske Bosne i Hercegovine, građanske države u kojoj su svi građani i narodi jednaki pred zakonom i u kojoj glas svakog građanina vrijedi isto“, naglasio je Lendo.

Govoreći kao uvodničar na svečanoj akademiji Kruga 99, povodom 1. marta, potpredsjednik Federacije Refik Lendo naglasio je da je danas posebno važno poslati poruku mladim generacijama da prepoznaju značaj tog vremena i referendumskog pitanja, koje je podržala većina građana i da u miru, kroz politički dijalog i političku borbu, nastave braniti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 20.04.2024 17:15
Jelena Trivić Banjaluka Banja Luka
0 20.04.2024 17:12
Međunarodni sajam knjige Skenderija Sarajevo
0 20.04.2024 17:08
ragbi reprezentacija Bosne i Hercegovine
0 20.04.2024 17:07