Sve više domaćinstava u V. Britaniji zbog štednje gasi zamrzivače i frižidere
(Izvor: Ilustracija)

Sve više domaćinstava u V. Britaniji zbog štednje gasi zamrzivače i frižidere

Milioni domaćinstava u Britaniji pribjegavaju "mjerama očajnika" kao što je isključivanje frižidera ili zamrzivača kako bi se izborili sa rastućim cijenama, navodi se u studiji humanitarne fondacije oseph Rowntree (JRF). U izvještaju, koji je prenio list "Guardian", navodi se da se u oktobru četvrtina, ili 2,8 miliona domaćinstava sa niskim prihodima u Velikoj Britaniji zadužila da bi platila hranu, trećina je prodala stvari da bi prikupila gotovinu, a svako šesto je koristilo takozvane "tople sobe", koje organizuje lokalna zajednica.

Četiri od pet domaćinstava na univerzalnom kreditu ostala su bez hrane, isključili su grijanje i nisu mijenjali dotrajalu odjeću. Skoro milion domaćinstava reklo je da su od maja prvi put morali da isključe frižider ili zamrzivač. Prema podacima Fondacije, više od sedam miliona domaćinstava ostalo je bez hrane i drugih osnovnih potrepština u posljednjih šest mjeseci, uprkos vladinoj ciljanoj podršci za rastuće troškove života.

"Milioni porodica koje isključuju svoje frižidere i zamrzivače je najnovije poglavlje u dugotrajnoj priči o teškoćama", rekao je Peter Matejic, glavni analitičar JRF-a. On je rekao da ljudi rizikuju da se razbole ako jedu pokvarenu hranu i ostanu bez zdrave, svježe hrane. "Ovo predstavlja rizik od trajnih šteta po zdravlje miliona ljudi", upozorio je on.

U izvještaju se navodi da raste zabrinutost oko smanjene finansijske pomoći porodicama sa niskim primanjima o čemu će se vlada izjasniti naredne sedmice. Nesavjesno je da vlada navodno razmišlja o smanjenju beneficija porodicama u nevolji kako bi finansirala smanjenje poreza", rekao je Matejic.

Hiljade takozvanih "toplih soba" otvoren je širom Britanije. U ovom projektu učestvuju dobrotvorne organizacije, biblioteke i vjerske grupe koje su na ovaj način odgovorile na rastuće siromaštvo i rast cijena energenata otvaranjem lokacija kako bi ljudima koji nemaju novca obezbjedili topli prostor, besplatnu hranu i šoljicu čaja, naveo je list. 

federalna.ba/Srna

Velika Britanija poskupljenja