Sve spremno za 'Avaz Tower Running'

Sve spremno za 'Avaz Tower Running'

Kompanija „Avaz-roto press“ u subotu, 23. septembra, u najvišoj zgradi u Bosni i Hercegovini organizira deveti po redu vertikalni maraton "Avaz Tower Running".

Povodom utrke, u „Avaz Twist Toweru“ danas je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili direktor tornja Haris Škopo, direktor marketinga kompanije „Avaz-roto press“ Dejan Nikolić i atletski trener Islam Đugum.

Škopo je iznio više detalja o samom tornju, kao i o sigurnosnim aspektima utrke.

- Vertikalni maraton „Avaz Tower Running“ je veoma zahtjevan. Na 36. spratu ovog jedinstvenog objekta nalazi se vidikovac, na kojem će biti cilj utrke koja ima 780 stepenica. Kada je u pitanju sigurnost svih učesnika, sve nadležne službe su obaviještene te će na dan utrke biti prisutne na licu mjesta, kao i naše interne službe. Pozivam vas sve da nam se pridružite u subotu - rekao je Škopo.

Kako je istakao Nikolić, na ovogodišnjem maratonu uvedene su neke novine.

- U pitanju je dječiji korner za one najmlađe, koji će moći da dođu i da provedu kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima i drugim učesnicima. Osim toga, nakon utrke bit će organiziran i VIP događaj predviđen za naše partnere, političare, diplomatski kor, osobe iz javnog života - kazao je Nikolić.

Pojasnio je zašto je porodica u fokusu ovogodišnje utrke. 

- Želimo da ovo bude porodičan dan i kao takvog ga najavljujemo, želimo da nam se što više porodica pridruži u subotu. Za svako zdravo društvo je potrebna i zdrava porodica, a kao temelj toga je najbolje i najbitnije da se u subotu pošalje poruka da je u zdravom tijelu zdrav duh. Sport je okosnica svih pozitivnih navika koje želimo da promoviramo - istakao je Nikolić.

Osvrnuo se i na tehničke detalje utrke te je podsjetio da su prijave otvorene u nekoliko različitih kategorija.

- Za utrku se možete prijaviti u nekoliko kategorija, a to su profesionalci žene i muškarci (od 18 do 55 godina – trčanje do 36. sprata), rekreativci žene i muškarci (od 18 do 55 godina – trčanje do 4. sprata), tinejdžeri 12-18 godina (trčanje do 4. sprata), kao i dječija utrka namijenjena za one najmlađe do 12. godina koja će biti revijalnog karaktera. Ove godine smo i za rekreativce osigurali nagradni fond. Svi takmičari će dobiti i bogate startne pakete prije same utrke. Do sada se prijavilo skoro 300 učesnika, a svi zainteresirani se još mogu prijaviti putem portala Avaz.ba ili na recepciji „Avazovog“ tornja. Prijava je besplatna, a, kada su u pitanju naši maloljetni takmičari, njih moraju prijaviti roditelji - zaključio je Nikolić.

Atletski trener i bivši olimpijac Islam Đugum istakao je da je vertikalna utrka zaista veliki adrenalinski izazov za sve trkače.

- Za vertikalne maratone možemo reći da spadaju u kategoriju ekstremnih sportova. Preporučujem svima da se pridržavaju svih uputa, bit će prisutno medicinsko osoblje koje će pružiti podršku svim takmičarima prije samog početka utrke. Kako bi svi rezultati bili validni, koristit ćemo sistem elektronskog mjerenja, a bit će prisutne i sudije koje će kontrolirati utrke. Ali, prije svega, ovo trebamo shvatiti kao porodični dan i priliku za druženje, a rezultat je generalno manje bitan. Ako mi ne vodimo računa o našoj djeci i budućnosti, neće niko drugi - poručio je Đugum.

Utrka će biti održana u subotu, 23. septembra, s početkom u 9.30 sati, saopćeno je iz Avaza.

federalna.ba/Fena

Avaz Tower Running