U S. Mitrovici povrijeđeno šest policajaca i jedna osoba umiješana u napad

U S. Mitrovici povrijeđeno šest policajaca i jedna osoba umiješana u napad

Policija Kosova je saopštila da je šest policajaca povrijeđeno tokom policijske operacije protiv krijumčarenja robe sprovedene u Sjevernoj Mitrovici, gdje su se kriminalne grupe organizovano okupile i bacale šok bombe, ručne bombe i upotrijebile vatreno oružje kako bi omele rad carinskih i policijskih službenika.

U saopštenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice i da je u svim drugim regionima, osim u Sjevernoj Mitrovici, prošla bez problema.

"Pozivajući se na stvorenu situaciju, direktno ugrožavanje zvaničnika, blokade puteva, upotrebu gasnih boca, šok bombi, upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi od strane osumnjičenih i oštećenja/paljenje službenih vozila, Kosovska policija je primorana da preduzme policijske mjere koristeći neophodna pravna sredstva kako bi se službenicima uključenim u operaciju i građanima na tom području pružila sigurnost i stvorila mogućnost slobodnog kretanja", piše u saopštenju.

Kao rezultat pucnjave raznim smrtonosnim sredstvima na policajce, ističe se u saopštenju, do sada je prijavljeno da je šest policajaca zadobilo tjelesne povrede, od kojih je pet policajaca albanske nacionalnosti i jedan srpske. Prema prvim informacijama, jedna od osoba umiješanih u napad na policajce je povrijeđena.

Policija navodi da je do sada osam osoba uhapšeno, jedan Albanac iz regiona Peći, jedan Albanac iz regiona Prištine, tri Albanca iz regiona Južne Mitrovice, po jedan Bošnjak, Albanac i Srbin iz regiona Sjeverne Mitrovice. Svi su kosovski građani.

Zaplijenjena je i razna švercovana roba i dokazi u iznosu od stotine hiljada eura, koji služe kao materijalni dokazi, a koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima itd. Policijska operacija je završena, situacija u sjevernom dijelu Mitrovice se smirila, dok se dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji s Carinom Kosova i pravosuđem.

Srbija: Vučić krenuo u Rašku zbog Kosova

"Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe. Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz", tvrdi se u saopštenju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krenu je danas u Rašku gdje će se povodom upada specijalne kosovske policije (ROSU) na sjever Kosova u kasarni sastati sa predstavnicima kosovskih Srba, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Naglasio je da je u akciji ROSU povređeno desetine Srba i da je jedna osoba teško ranjena, te da se ljekari bore za život Srećka Sofronijevića.

Petković je dodao da je glavno pitanje šta će preduzeti međunarodna zajednica i KFOR. Više puta je rekao da kosovske vlasti na "goloruki narod" idu dugim cijevima, pod izgovorom “krijumčarenja robe“.

"Još jednom pozivamo i KFOR i međunarodnu zajednicu da hitno reaguju. Ako KFOR nije spreman da zaštiti srpski narod ima ko hoće", poručio je Petković.

Brnabić pozvala NATO da reaguje na Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas povodom upada jedinica Rosu na sjever Kosova međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju.

Pozvala je međunarodnu zajednicu, KFOR i NATO da "zauzdaju" kosovskog premijera Aljbina Kuritija i ocijenila da je situacija više nego dramatična.

"Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština", istakla je Brnabić u pisanoj izjavi koju je dostavila Vlada Srbije.

Povodom ulaska Rosu na sjever Kosova i primene šok bombi i suzavca istakla je da je takvo ponašanje prevršilo svaku mjeru.

"Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na ivicu haosa", poručila je Brnabić.

Kurti pozvao Srbe iz Mitrovice da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je današnja policijska akcija završena i pozvao je građane opštine Sjeverna Mitrovici da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju.

Kurti je na Facebooku napisao da je policijska akcija sprovedena protiv krijumčarenja robe u Prištini, Peći i Mitrovici, i južno i sjeverno. Kazao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage iz naredbe i koordinaciju sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.

“Zaplijenjena je i druga roba i dokazi koji također predstavljaju materijalne dokaze. Kriminal i kriminalne grupe neće se tolerisati i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se i spriječiti šverc”, napisao je Kurti, dodavši:

“Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u sjevernoj opštini Mitrovica da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju”.

federalna.ba

Sjeverna Mitrovica Kosovo neredi
Solomonska ostrva neredi
0 25.11.2021 09:02
Kosovo Srbija Andrej Plenković napetosti sukobi
0 15.11.2021 15:29
Mostar navijači neredi
0 14.11.2021 10:59