Sutra na sceni SARTR-a ponovo pedstava  „Up and Down“
(Izvor: SARTR)

Sutra na sceni SARTR-a ponovo pedstava „Up and Down“

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR, sutra 2. februara sa početkom u 20h, ponovo će biti izvedena predstava „Up and Down“.

Vodeći se time da je kultura medij koji doprinosi bržem procesu razvoja, učenja djece i mladih s Down sindromom i koji im u pozitivnom smislu omogućava bogatiji i aktivniji život, te veći nivo samostalnosti,  u koprodukciji udruženja „Život sa Down sindromom FBiH“ i Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a nastala je predstava „Up and Down“ u režiji Ermina Brave.

„Up and Down“ je dokumentarna predstava nastala kao rezultat višemjesečnog rada s mladim izvođačicama i izvođačima s Down sindromom.

Ovo je glas jedne generacije koja mijenja svoj položaj u društvu. Zajedno sa svojim roditeljima primjer su kako se predanim i dosljednim radom mogu pomjerati granice. Od malih nogu su na sceni, kroz pozorište su učili o sebi i svijetu oko sebe. U ovoj predstavi progovaraju o svom sazrijevanju, hrabrosti, samostalnosti, pravima koja im pripadaju, barijerama i izazovima s kojima se suočavaju u društvu. Samostalni su, ali njihova budućnost nije samo u njihovim rukama, nego i našim. Imamo li mi odgovore na pitanja: Šta za nas znači biti drugačiji? Kako se ponašamo jedni prema drugima? Znamo li zaista šta je Down sindrom? Jesmo li doživjeli osuđivanje? Kad bismo bili superheroj/ina šta bismo promijenili u društvu? Da li bismo? Kako? Kada?

U predstavi igraju: Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić

Autorski tim predstave čine/ Režija: Ermin Bravo/ Koreografija: Selma Hodžić, Amila Terzimehić/ Scenografija i kostimografija: Adisa Vatreš Selimović/ Dramaturgija: Emina Omerović/ Umjetnička saradnica za inkluziju: Alena Džebo/ Umjetnička saradnica: Selma Spahić/ Montaža videa: Vladimir Gojun/ Autorica fotografija: Edna Šunjić

Kako bi se osigurao prijevod na znakovni jezik ili audio deskripciju, iz ovog teatra su zamolili da se osobe kojima su potrebne takve usluge jave putem poruke u inbox ili na mail; sartrinfo@sartr.ba.

Rezervacije se mogu izvršiti putem telefona 033/ 664 070 ili 061/850 745 ili na mail blagajna@sartr.ba. , saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra.

federalna.ba

 

pozorišna predstava