Sutra na  PMF-u UNSA promocija projekta STECCI/Horizon Europe
(Izvor: Prirodno-matematički fakultet UNSA)

Sutra na PMF-u UNSA promocija projekta STECCI/Horizon Europe

U amfiteatru  Prirodno-matematičkog fakultetu Univerziteta u Sarajevu, (Zmaja od Bosne 33-35) sutra, u petak 22. Septembra 2023. Godine s početkom u 9:30 sati, biće upriličeno predstavljanje Horizon Europe projekta pod nazivom “STone monument Ensambles and the Climate Change Impact”-STECCI u Sarajevu.

STECCI je multidisciplinarni projekat koji objedinjuje stručna znanja i vještine iz oblasti konzervacije, nauke o očuvanju kulturnog nasljeđa, klimatologije i drugih prirodnih, ali i društvenih i humanističkih nauka, te kreativnih industrija kako bi se riješili izazovi utjecaja klimatske promjene na kulturnu baštinu.

Naime, Univerzitet u Sarajevu, odnosno Prirodno-matematički fakultet UNSA je uspješnom aplikacijom i dobivanjem jednog od projekata iz programa Horizon Europe postigao izniman međunarodni uspjeh i time ponovo dokazao svoj postojeći visoki međunarodni naučni rejting.

Postignuti uspjeh ima i dodatnu vrijednost s obzirom na  činjenicu da je  prvi put u Bosni i Hercegovini Univerzitet u Sarajevu koordinatorska institucija istraživačkog projekta u okviru Horizon Europe programa.

Cilj projekta STECCI je kreirati inovativne i održive strategije iz oblasti zaštite sakralnog kulturno-historijskog naslijeđa (iz grupe kamenih struktura) od uticaja klimatskih promjena i posljedičnih prirodnih nepogoda, zagađenja okoliša i antropogenih prijetnji.

Vrijednost projekta, čiji je koordinator PMF UNSA, iznosi  je 3,37 miliona eura.

federalna.ba/Prirodno-matematički fakultet UNSA

Horizon Europe projekt