Susret sa legendarnim Mehmedom Sokolovićem

Susret sa legendarnim Mehmedom Sokolovićem

Mehmed Sokolović, jedno je od najpoznatijih imena i prezimena na našim prostorima. Jedan Mehmed Sokolović - po ćupriji na Drini, a drugi po kraljici sportova. O prvom, Paši, i danas čitamo, o drugom, nekadašnjem sportskom djelatniku, ovom prilikom pišemo. Mehmed iz kraljice sportova nas je svojevremeno dočekao u svom stanu, prije bi se reklo - biblioteci. Toliko knjiga na manjem prostoru, i to ne samo sportskih. Gledamo u pravcu tih knjiga i mislimo odakle započeti priču sa jednim od najistaknutijih sportskih djelatnika na našim prostorima.

Naravno, u prvom planu će biti kraljica sportova, ali kako se ne dotaći i drugih stvari sa Mehmedom Sokolovićem, čija životna priča počinje od rodne Rogatice.

„Rođen sam 1930. godine, a 1942. sam izbjegao u Tuzlu gdje sam, upravo, imao prve sportske spoznaje u Gimnaziji. Godine 1946. vraćam se u Rogaticu i već na jesen organizujem prvi kros. Od tada počinje moja sportska, životna priča, a ona je vezana prvenstveno za organizaciju sportskih manifestacija. Tada je bilo sve vezano za kros, ulična i školska takmičenja, a atletski klubovi su egzistirali u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici i Brčkom“, svojevremeno prisjeća se izuzetni sportski entuzijasta i nastavlja:

„Uvijek sam volio nešto organizovati, od prvog sleta  1947. godine u Rogatici, pa do brojnih takmičenja na republičkom, državnom, balkanskom, mediteranskom, evropskom, svjetskom nivou. Nije samo bila u pitanju atletika, nego npr. stoni tenis, pa zimske olimpijske igre“.

Kao vrlo mlad, Sokolović je bio na veoma odgovornim i značajnim poslovima.

„Već sa 19 godina bio sam potpredsjednik ASBiH, u vrijeme kada je Lukač bio na čelu, što mi je bila velika čast. Zatim sam bio predsjednik AK Sarajevo, Sudijske organizacije BiH, predsjednik ASBiH u dva navrata, tri mandata predsjednik ASJ, potpredsjednik BAI 1966., 1971. i 1988, zatim evropskih prvenstava, juniorskog u Varaždinu 1989. i seniorskog u Splitu 1991. godine. Bio sam i predsjednik SOFKA Sarajevo i BiH, te član Olimpijskog komiteta BiH od samog osnivanja. Učestvovao sam u njegovom formiranju zajedno sa Ahmedom Karabegovićem“.

Mehmed Sokolović bio je inicijator i vodeći organizator IAAF atletskog mitinga solidarnosti u Sarajevu.

„Posebno sam ponosan na taj miting. Još u toku rata sam formirao ratno predsjedništvo atletskog saveza. Svi znamo kako je stadion Koševo bio oštećen, a ujedno i atletski poligon. Tada sam želio da organizujemo jednog dana miting u Sarajevu. Imao sam ideju da organizujemo evropski miting, ali sam na jednom sastanku na Bledu izašao sa idejom da to bude svjetski miting. Predsjednik Primo Nebiolo nam je dao zeleno svjetlo za organizaciju i sva sredstva za obnovu, kao i MOK. To mi je bio najdraži trenutak u životu, kao i onaj dan kada je održan IAAF pred 50.000 gledalaca. Centar svijeta kraljice sportova toga dana je bio u Sarajevu. Ukupno je učestvovalo 97 atletičara iz 28 zemalja. Nakon mitinga dobili smo čestitke iz cijelog svijeta najuglednijih ličnosti MOK-a i IAAF-a. Predsjednik Nebiolo je bio oduševljen “.
 
Mehmed Sokolović, inače je bio diplomirani pravnik, počasni predsjednik ASBiH i utemeljitelj Fondacije za stipendiranje mladih talentiranih atletičara.

„Moj cjelokupni angažman u atletici je bio na volonterskoj osnovi. Prije odlaska u penziju obavljao sam brojne odgovorne funkcije u upravi, politici, i privredi. Posebno u Izdavačkom preduzeću 'Svjetlost' i SOIR-u 'Investprojekt, a jedan sam od autora Monografije Rogatica".

Mehmed Sokolović je za svoj rad dobio najviša priznanja. Posebno treba izdvojiti njegov izbor za doživotnog počasnog predsjednika ASBiH i AK Sarajevo , te povelju ASBiH „za 50 godina amaterskog rada i izuzetan doprinos razvoja atletike u BiH“ i EAA zlatnu značku„ za dugogodišnji doprinos razvoju evropske atletike“, koja mu je dodijeljena 1999. godine.

„Svim ovim obavezama, što u sportu, što uopšte, mogao sam odgovoriti prvenstveno zahvaljujući podršci i razumijevanju moje majke Fatime, supruge Sadete i kćerki Melihe i Alme. Meni je uvijek porodica bila na prvom mjesto i na nju sam vrlo ponosan“, rekao je za života Mehmed Sokolović koji preminuo u 88. godini 18. januara 2018. godine.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Mehmed Sokolović