Susret Macron-Zelenski: Francuska će nastaviti podržavati Ukrajinu
(Izvor: AA)

Susret Macron-Zelenski: Francuska će nastaviti podržavati Ukrajinu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će Francuska nastaviti da podržava Ukrajinu na svim platformama, izrazivši nadu da će pregovori o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU) početi do kraja juna.

Macron je u Jelisejskoj palati u francuskoj prijestolnici Parizu ugostio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je u posjetu stigao u pratnji supruge Olene Zelenski.

Nakon sastanka, francuski predsjednik je ponovio da Francuska ne vodi rat protiv Rusije, niti želi eskalaciju, ali to ne znači da će Rusiji biti dozvoljeno da nametne ograničenja francusko-ukrajinskoj vojnoj saradnji, ili oduzeti pravo Ukrajini da se brani.

Najavio je također Fond za podršku od 200 miliona eura, namijenjenih za ključnu infrastrukturu u Ukrajini.

Macron je kazao da Francuska radi u koaliciji s drugim zemljama s ciljem slanja vojnih instruktora u Ukrajinu, odbijajući da kaže o kojim državama je riječ.

Zelenski je izrazio zahvalnost Francuskoj na podršci i poručio da Evropa mora ostati područje mira i slobode, a ne nasilja.

Dodao je da će samit u Švicarskoj koji se održava sljedeće sedmice "sigurno biti korak ka okončanju rata".

Macron je rekao da će prisustvovati samitu i da planira posjetiti Ukrajinu, dodajući kako očekuje da će samit u Švicarskoj biti "važan korak ka izgradnji trajnog mira" u Ukrajini.

Dvije zemlje potpisale su četiri sporazuma, prvi o Fondu za infrastrukturu Ukrajine, drugi o otvaranju ureda Francuske razvojne agencije u Ukrajini, treći o napretku u saradnji na mirnom korištenju nuklearne energije, te posljednji o saradnji u oblasti odbrambene industrije.

federalna.ba/AA

Ukrajina Francuska