Surferi koji su pronađeni mrtvi u Meksiku, upucani su u glavu
(Izvor: Instagram)

Surferi koji su pronađeni mrtvi u Meksiku, upucani su u glavu

Trojica turista koji su pronađeni mrtvi u Meksiku upucani su u glavu, a njihova su tijela bačena u bunar, potvrdile su vlasti.

Australska braća Jake i Callum Robinson (30 i 33) i njihov američki prijatelj Jack Carter Rhoad (30) nestali su 27. aprila dok su bili na surfanju u Ensenadi.

Rodbina trojice muškaraca identificirali su njihova tijela u nedjelju nakon što su otputovali u Meksiko kako bi pomogli vlastima, rekao je državni tužitelj. Službenici vjeruju da su muškarci napadnuti pokušavajući spriječiti krađu njihovog kamioneta.

Napadači su željeli vozilo zbog guma i upucali su turiste kad su pružili otpor, smatra tužiteljica Baja California Maria Andrade. Njihova tijela pronađena su u bunaru dubokom 4 m oko 6 km od mjesta napada u gradu Santo Tomás u petak.

U blizini su pronađeni napušteni šatori, spaljeni bijeli kamionet i telefon povezan s nestalim surferima. Četvrto tijelo pronađeno je u bunaru, ali je tamo bilo duže i nije povezano sa slučajem, rekli su dužnosnici. Dvojica muškaraca i jedna žena privedeni su zbog sumnje da su izravno ili neizravno sudjelovali u napadu. Jedan muškarac je optužen za "prisilni nestanak".

Ranije je FBI rekao da istražuje slučaj i da je u kontaktu s međunarodnim partnerima.

Donja Kalifornija jedna je od najnasilnijih saveznih država u Meksiku, dok se lokalne narko-bande bore za teritorij. Ali područje Ensenade, oko 120 km južno od američko-meksičke granice i poznato po uslovima za surfanje, smatra se sigurnijim i dugo je privlačilo turiste iz Kalifornije.

Roditelji braće - Deborah i Martin Robinson - rekli su da je Callum živio u SAD-u, jureći za svojim snom da postane profesionalni igrač lacrossa. Jake je bio na "putovanju života" kako bi ga posjetio prije nego što započne novi posao u Victoriji kao liječnik, rekli su u petak.

“Callum i Jake su prekrasna ljudska bića. Toliko ih volimo i ovo nam slama srce.”

Prijatelji braće također su preplavili društvene mreže odajući počast. Callumovi suigrači u Lacrosse klubu Univerziteta Stevenson rekli su da je bio sportaš sa „osobnostima većim od života“. „Sa svojom prekrasnom dugom kosom i šarmantnim osmijehom, doista je utjelovio nadimak  'velika koala' - topao, prijateljski nastrojen i uvijek tu da pruži ruku pomoći", stoji u saopćenju kluba.

Njegova djevojka, Emily Horwath, rekla je da joj je srce "razbijeno u milion komadića". "Trenutno nemam riječi... Voljet ću te zauvijek", napisala je u objavi na Instagramu, uz slike njih dvoje.

Nalozi Cartera Rhoada na društvenim mrežama prikazivali su sretne snimke na kojima je prosi svoju partnericu prije manje od godinu dana. Prikupljanje sredstava koje su pokrenuli prijatelji njegove porodice kaže da su on i braća Robinson svijetu "donijeli nemjerljivu radost, ljubav i dobrotu".

"Bilo je to apsolutno užasno, apsolutno užasno iskušenje i naše su misli danas sa svima njima", rekao je Jim Chalmers na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Ubojstva su izazvala strah i bijes u regiji Ensenada.

Brojni demonstranti marširali su gradom u nedjelju, noseći daske za surfanje oblijepljene sloganima ispisanim na španskom.

"Samo su htjeli surfati - zahtijevamo sigurne plaže", kaže se na jednom. "Australijo, mi smo s tobom", pisalo je na drugom.

Grupa surfera kasnije je izvela ceremoniju "odveslanja", okeanskog bdijenja u čast trojici turista.

federalna.ba/BBC

Meksiko turisti ubistvo
Bosna i Hercegovina turizam turisti
0 15.06.2024 12:43
Meksiko Claudia Sheinbaum
0 02.06.2024 09:33