videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Projekt RYCO SuperSchools: Tuzlacima u posjetu došli učenici i nastavnici iz Kraljeva

Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla jedna je od 60 škola iz šest zemalja s područja zapadnog Balkana koje učestvuju u projektu RYCO SuperSchools, u programu multidonorskog projekta „Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu“. Njihov partner je Škola za osobe s posebnim potrebama iz Kraljeva, čiji nastavnici i učenici ovih dana borave u Tuzli.

Međuregionalno pomirenje, interkulturalni dijalog, suočavanje s prošlošću, te izgradnja mira i socijalna inkluzija su ciljevi projekta “SuperSchools”. Ovaj i slični projekti također su bitni i zbog podizanja senzibiliteta društva prema njegovoj najranjivijoj kategoriji. Ipak, najveći benefit imaju djeca sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju.

“To morate vidjeti - ne mogu vam prenijeti riječima - ta energija, njihova sreća, njihovo uživanje, njihovo podizanje nivoa samopoštovanja koji oni kroz te momente izgrađuju, osjete, kasnije nose. To morate vidjeti, doživjeti”, navela je koordinatorica projekta iz Tuzle Sabina Saletović.

U okviru projekta, prije mjesec i po u Kraljevu je boravila grupa učenika i nastavnika iz Tuzle, a ovih dana u toku je uzvratna posjeta.

“Upoznali smo se s kolegama iz Tuzle u Sloveniji na jednoj sličnoj razmjeni i nastavili smo saradnju. Nadamo se da je ovo otvaranje jednog novog poglavlja i da ga nećemo zatvarati do daljnjeg. Mnogo toga dobrog i pozitivnog smo mogli da vidimo ovdje, a nadam se iskreno i da su kolege iz Tuzle mogle da vide slično i kod nas”, kazao je Uroš Baltić, rukovodilac projekta iz Kraljeva.

Posebno zadovoljstvo razmjenom izrazila su djeca jer su imala priliku učestvovati u velikom broju zanimljivih aktivnosti i međusobnom druženju.

“Bilo je tamo dobro, ekstra, ugostili nas lijepo, bili smo u hotelu, pa smo bili svuda hodali, šetali”, kaže učenica iz Tuzle Elmedina Mrkaljević.

"Prelijepo je i drago mi je što sam došla ovdje u Tuzlu, da se družimo sa svima njima, da se upoznamo”, kaže Aleksandra Mitrović, učenica iz Kraljeva.

Na radionici u Tuzli, pod nazivom “Moj idealni gard”, pridružili su im se i učenici Mješovite srednje škole iz Tuzle.

“Naravno da treba da se družimo s ovom djecom i da nam je drago što smo imali priliku da dođemo ovdje, što nas je profesorica pozvala da budemo dio ovoga”, istakla je učenica Mješovite škole iz Tuzle Nikolina Mitrović.

Program zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, a provode Njemačka međunarodna organizacija za saradnju i Regionalni ured za saradnju mladih. Ukupan budžet je 5,5 miliona eura. Program je podržalo i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Superschools djeca sa posebnim potrebama Tuzla Kraljevo
Enver Bijedić Općinski sud Tuzla Tuzla
0 01.07.2022 16:33
Lične priče dokumentarni film Tuzla
0 28.06.2022 14:58
Fadil Novalić Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice Tuzla
0 26.06.2022 17:10