Superbogataši svijeta odlaze u Gujarat na svadbu koju priređuje najbogatija osoba Indije
(Izvor: Niharika Kulkarni/Reuters)

Superbogataši svijeta odlaze u Gujarat na svadbu koju priređuje najbogatija osoba Indije

Za jednu od najbogatijih porodica u Indiji, vjenčanje nije samo vjenčanje – to je spektakl osmišljen da fascinira čak i najbogatije i najmoćnije ljude na svijetu. Bilo je to 2018. godine kada je  najbogatiji čovjek Indije, Mukesh Ambani, priredio svojoj kćeri najskuplje vjenčanje koje je ta zemlja ikada vidjela. Na vjenčanju je nastupala Beyonce, a gosti su prisustvovali prijemima na italijanskom jezeru Komo, kao i u Mumbaiju i Radžastanu, po cijeni od skoro 100 milijardi dolara.

Ali iako ga niko nije nadmašio, on će to sam pokušati jer sljedećeg mjeseca počinje još ekstravagantnija zabava, ovog puta za vjenčanje najmlađeg sina, 28-godišnjeg Ananta Ambanija.

Novine širom Indije su preplavljene detaljima svadbenih proslava, na kojima će se Anant Ambani oženiti Radhikom Merchant (29), kćerkom poznate poslovne porodice koja vodi Encore Healthcare, veliku indijsku farmaceutsku firmu. Merchant, koji je obučeni indijski klasični plesač, sada sjedi u odboru Encorea. Prema Forbesovoj listi bogatih, Ambani, predsjednik konglomerata Reliance Industries koji se bavi svim i svačim, od energije do tekstila i telekomunikacija, najbogatiji je čovjek u Aziji, vrijedan 112 milijardi dolara. Antilla, Ambanijeva kuća sa 27 spratova u Mumbaiju, privukla je globalnu pažnju kada je izgrađena, a navodno je koštala više od milijardu dolara. Forbes ju je uvrstio na listu najskupljih nekretnina na svijetu.

Iako potpuni detalji vjenčanja, za koje se očekuje da će biti održano u julu, još nisu objavljeni, trodnevna zabava prije vjenčanja u martu izgleda kao raskošan događaj sa zvijezdama.Svadbeno veselje počinje 1. marta na trodnevnoj zabavi koja se održava u vrtu od 3.000 hektara, smještenom u krugu rafinerije nafte u Jamnagaru, u matičnoj državi Gujarat Ambanija. Za vrt se kaže da ima više od 10 metara stabala i najveći voćnjak manga u Aziji, a također je dom Ambanijevog centra za spašavanje i rehabilitaciju životinja, u kojem se nalazi 2.000 spašenih životinja iz Indije i svijeta, uključujući leoparde, tigrove, lavove, jaguare i slonovi.

Prijavljeno je da je Rihanna izabrana za zvijezdu večeri, zajedno sa iluzionistom Davidom Blaineom, dok se na listi gostiju nalaze svi, od indijskih milijardera do slavnih bolivuda, uz Billa Gatesa, Marka Zuckerberga i Ivanke Trump koji su najavili svoje prisustvovanje. Očekuje se da će gostima biti servirano oko 2.500 jela tokom tri dana kako nikada ne bi jeli isto jelo dvaput.

Iako malo ko u Indiji može priuštiti raskošna vjenčanja slična Ambanijevim, brojke pokazuju da indijska vjenčanja i dalje postaju sve veća i veličanstvenija. Ta zemlja sada troši preko 75 milijardi dolara na vjenčanja svake godine, što je čini četvrtom po veličini industrijom u zemlji.

federalna.ba/The Guardian

Indija vjenčanje