Sunak u zadnji tren otkazao sastanak s grčkim premijerom zbog spora oko Partenonskih skulptura
(Izvor: Ilustracija/Andrey Rudakov, Chris Ratcliffe)

Sunak u zadnji tren otkazao sastanak s grčkim premijerom zbog spora oko Partenonskih skulptura

Između britanske i grčke vlade izbio je diplomatski spor oko Partenonskih skulptura, poznatih i kao 'Elginovi mramori'. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis trebalo je da se sastane sa Rishijem Sunakom u Londonu, ali je Downing Street otkazao sastanak u posljednjem trenutku, navodi BBC. 

On je novinarima rekao da je "duboko razočaran iznenadnim otkazivanjem" sastanka.

Mitsotakis je odbio alternativni sastanak sa zamjenikom premijera.

Grčke su vlasti više puta tražile od British Museuma da trajno vrati 2500 godina stare skulpture koje je britanski diplomat Lord Elgin odnio iz tog hrama početkom 19. stoljeća dok je bio izaslanik u Osmanskom carstvu.

- Nisam nimalo zadovoljan što je britanski premijer otkazao naš sastanak svega nekoliko sati prije njegovog održavanja - rekao je Mitsotakis u izjavi za medije. "Stavovi Grčke o pitanju skulptura iz Partenona dobro su poznati. Nadao sam se da ću imati priliku razgovarati o njima sa svojim britanskim kolegom. Svako ko vjeruje u ispravnost i pravednost svojih stavova nikada se ne boji suočavanja argumentima, rekao je on. 

Grčka vlada razgovarala je s povjerenikom British Museuma Georgeom Osborneom o mogućem ugovoru o posudbi skulptura koje su dugo izvor spora između dviju država.

Mitsotakis se u intervjuu za BBC u nedjelju požalio da razgovori o mogućem povratku skulptura u Atinu ne napreduju dovoljno brzo.

Rekao je da je trajno držanje tih skulptura u British Museumu poput rezanja "Mona Lise" napola te da to nije pitanje vlasništva nego "ponovnog ujedinjenja".

Dužnosnik britanske vlade, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da prepirka oko mramornih skulptura znači da je još neprikladno da se sastanak održi.

Ranije je Sunakov glasnogovornik rekao da nema planova o vraćanju skulptura.

Britanska vlada nikad nije razmatrala odustajanje od vlasništva nad skulpturama, tvrdeći da su stečene legalno.

Britanski zakon ne dopušta tom muzeju da uklanja predmete iz zbirke osim u određenim okolnostima, ali ni ne zabranjuje posudbu.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija Grčka spor
Grčka dojave o bombama ambasade
0 23.02.2024 11:40
Jordan Velika Britanija pomoć Gaza
0 22.02.2024 11:56
tražioci azila Grčka deportacija
0 22.02.2024 10:44
Grčka Atina farmeri
0 21.02.2024 13:21
Huti napad SAD Velika Britanija
0 20.02.2024 09:32