videoprilog Amine Žigić (Federacija danas)

Sumporni tuševi u Slavinovićima - za zdravlje kože i za liječenje kožnih oboljenja

Termalne vode koje u sebi sadrže različite minerale pogodne su za liječenje mnogih bolesti te se koriste i u banjama tokom fizioterapije. Jedno takvo prirodno blago nalazi se u Tuzli, u naselju Slavinovići, gdje postoje tuševi iz kojih teče sumporna voda, a tokom cijele godine moguće je vidjeti mnoštvo građana kako se kupaju ili odnose vodu u flašama

Sumporni tuševi u naselju Slavinovići u Tuzli postoje stotinama godinama, a o njihovoj historiji i bušotinama pisano je i na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Naime, sumporna voda ne teče u kontinuitetu iz tuševa, već dolazi svakih 48 sati, a zatim je dostupna otprilike 10 do 12 sati za korištenje.

“Znaju ljudi kad voda dolazi i onda i oni dolaze”, kaže Mirsad Pašić, predsjednik Mjesne zajednice Slavinovići.

Ovakva voda je višestruko korisna za zdravlje kože i za liječenje kožnih oboljenja.

“Različiti ulgusi, akne, atopijski dermatitisi, ekcemi, psorijaze - za sve to je, zapravo, pogodna ta voda. Imam ja ta iskustva - kada pacijenti borave u tim vodama, poboljšaju im se promjene na koži”, kaže Merisa Imamović-Kuluglić, specijalist dermatologije.

Maksimalno dozvoljeno vrijeme za korištenje termalnih voda, poput tuševa u Slavinovićima, iznosu 20 minuta, dok je osobama s određenim zdravstvenim poteškoćama, poput kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, korištenje ovih voda zabranjeno. Građani Tuzle, a posebno mještani Slavinovića, redovno posjećuju sumporne tuševe i koriste ovo prirodno blago.

Zbog neriješenih imovinskopravnih poslova iz Gradske uprave kažu da nisu u mogućnosti urediti tuševe ili izvoditi bilo kakve radove, a mještani ističu da su tuševi jednim dijelom preuređeni zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama.

federalna.ba

Sumporni tuševi Tuzla Slavinovići