Sullivan: Biden će se sastati sa Zelenskim u Normandiji
(Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Sullivan: Biden će se sastati sa Zelenskim u Normandiji

Američki predsjednik Joe Biden sastaće se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom obilježavanja 80. godišnjice Dana D u Normandiji u Francuskoj, saopštila je u utorak Bijela kuća.

"Dok je u Normandiji, imat će priliku da se sastane s predsjednikom Zelenskim", rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan novinarima.

Dodao je da će Biden također imati priliku nekoliko dana kasnije da ponovo vidi Zelenskog na samitu G-7 u Italiji, ističući da američki predsjednik neće prisustvovati mirovnom samitu u Ukrajini koji će se održati od 15. do 16. juna u Švajcarskoj.

Upitan da li bi Biden razmotrio slanje američkih vojnih savjetnika u Ukrajinu u svrhu obuke, Sullivan je rekao:

"Ne planiramo slati američke vojne savjetnike ili trupe, trenere, da obučavaju Ukrajince u Ukrajini".

Naglasio je da je Ukrajini potreban nastavak dotoka oružja, koje će im isporučivati.

Biden je prošle sedmice dao Ukrajini tajno odobrenje da koristi oružje koje su isporučile SAD za napade unutar Rusije, ali samo u blizini grada Harkova na sjeveroistoku Ukrajine, gdje su ruske snage ušle početkom maja i od tada napredovale.

"Predsjednik je smatrao da je ispravno da ako ruske snage napadaju Ukrajinu, iz Rusije, da Ukrajina ima pravo da uzvrati, uključujući i oružjem proizvedenim u Americi pa je odobrio upotrebu oružja za tu specifičnu svrhu", rekao je Sullivan.

federalna.ba/AA

Normandija Volodimir Zelenski Joe Biden