Suljagić saslušan u Policijskoj upravi Zvornik

Suljagić saslušan u Policijskoj upravi Zvornik

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić saslušan je danas u Policijskoj upravi Zvornik u svojstvu osumnjičenog.

Po prethodnom pozivu policijskih službenika PU Zvornik, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koje je formiralo predmet protiv Suljagića zbog, kako je navedeno, prijetnji koje je uputio zamjeniku načelnika Policijske uprave Zvornik Adisu Cibaliću.

Saslušan sam po jednoj smiješnoj prijavi, koja predstavlja kršenje zakona, zloupotrebu položaja i pritisak na zaposlenike i instituciju Memorijalnog centra Srebrenica, rekao je Suljagić nakon saslušanja u PU Zvornik.

"Policijski službenik, zbog čije sam ja lažne prijave ovdje, je zloupotrijebio svoj položaj, bez ikakvih ovlaštenja, kršeći sve policijske protokole, sazivao telefonom bez službenog poziva, svjedoke prijetnji koje su meni upućivane. To, samo po sebi je krivično djelo i ja sam uvjeren i uvjeravam vas da će imati prilike da odgovara za to", poručio je Suljagić.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, pod čijim nadzorom je vršeno saslušanje, danas nismo dobili više informacija. Razlog za ispitivanje je, kako Suljagić navodi, taj što je kontaktirao policijskog službenika kako bi ga pitao zašto zove osoblje i postavlja pitanja o njegovoj sigurnosti kao dio nezvanične istrage.

"Ja sam policijskim službenicima koji su me ispitali pružio i određene dokaze o tome i nadam se da će i policija i tužilac na osnovu onoga što sam ja rekao u izjavi, pokrenuti istragu protiv službenika PU Zvornik, koji su me izložili ovome, a ako se to ne dogodi ja ću sigurno napisati krivičnu prijavu protiv zamjenika načelnika PU u Zvorniku i ljudi koji su u ovom konkretnom slučaju njegovi nalogodavci", kazao je Suljagić.

"Suljagić je danas iskazao da vjeruje u policijske organe i pravosudne organe ove zemlje, nada se da će se ova prijava odbaciti", rekao je Ešraf Gratić, pravni zastupnik.

Podsjetimo, Suljagić je ranije ovog mjeseca pozvan na saslušanje u svojstvu osumnjičenog, također u PU Zvornik, zbog, kako je navedeno, "izazivanja mržnje".

Poručio je tada da to pokazuje način na koji policija tretira nesrbe te da pripadnici te policijske stanice maltretiraju njega i ostale uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica.

federalna.ba

Emir Suljagić