Sukobi policije i antivladinih demonstranata u Izraelu
(Izvor: Fena/Belga)

Sukobi policije i antivladinih demonstranata u Izraelu

Antivladini demonstranti sukobili su se s policijom ispred kuće izraelskog ministra pravde u ponedjeljak, uoči historijskog ročišta u Vrhovnom sudu zbog nastojanja koalicije premijera Benjamina Netanyahua da ograniči ovlasti pravosuđa.

U utorak će se kompletno vijeće Vrhovnog suda od 15 sudija sastati  prvi put u izraelskoj historiji, kako bi saslušalo žalbu na pravosudni amandman koji je koalicija usvojila u julu.

Pokušaji postizanja sporazuma između Netanyahua i njegovih protivnika oko osporenog plana za reformu pravosuđa do sada su bili bezuspješni, a postoje strahovanja da će se najteža kriza u Izraelu u posljednjih nekoliko godina samo produbiti.

Uprkos pojačanoj retorici, odluka Vrhovnog suda mogla bi da doći već u januaru, ostavljajući stranama vremena da postignu sporazume o reformama pravosuđa.

Ako se kompromisi ne postignu, Netanyahu bi se mogao odlučiti da predstavi smanjenu verziju prvobitnog plana.

Tučnjave su izbile kada je policija krenula da kontroliše masu koja se okuplja ispred kuće ministra pravde Jariva Levina, jednog od glavnih arhitekata plana, sa snimkom koji pokazuje kako demonstranti blokiraju ministrov automobil.

Velike demonstracije se očekuju ispred suda tokom dana.

Netanyahuova nacionalističko-religijska koalicija pokrenula je svoju pravosudnu kampanju u januaru, izazivajući proteste bez presedana, uplašivši investitore i obarajući vrijednost šekela dok su zapadni saveznici izrazili zabrinutost za stanje izraelske demokratije.

Netanyahu, koji tvrdi da su pravosudne izmjene namijenjene 'balansiranju' Vrhovnog suda koji je postao previše intervencionistički, bio je nejasan kada su ga pitali da li bi se pridržavao presude kojom bi se poništio novi zakon.

Uz strah od jačanja ustavne krize, predsjedavajući Kneseta Amir Ohana kazao je u srijedu da parlament neće prihvatiti da ga Vrhovni sud "prekorno gazi".

Dan kasnije, na demonstracijama ispred suda, krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich upozorio je sudije da bi poništavanje zakona prekoračilo njegove granice.

- Niko nema ovlaštenja da poništi narodne zakone - kazao je on, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael demonstracije pravosuđe